Programul de finanţare nerambursabilă „Bucureşti - Oraş deschis” destinat sectorului creativ din Bucureşti, cu buget de 3,5 milioane de lei, a fost lansat miercuri de Primăria Capitalei, prin centrul cultural Arcub.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesiunea de finanţare face parte din programul de finanţare 2021 destinat sectorului creativ din Bucureşti.

„Bucureşti - Oraş deschis” 2021 îşi propune „să răspundă nevoii acute de întâlnire şi interacţiune directă cu experienţa artistică şi culturală a cetăţenilor din Bucureşti după un an de restricţii şi distanţare fizică”, potrivit unui comunicat remis News.ro.

„Ne-am dorit să reluăm sesiunea anuală de finanţare a Arcub, oprită în 2018, cu atât mai mult în acest an, care este unul complicat pentru sectorul cultural. Prin programul de finanţare «Bucureşti - Oraş deschis», ne dorim să deschidem Bucureştiul, să stimulăm relansarea activităţii comunităţilor creative şi culturale din oraş. Este un demers necesar în strategia Arcub pentru anul 2021”, a transmis într-un comunicat Mihaela Păun, directorul centrului cultural.

Programul se adresează tuturor domeniilor culturale - artele spectacolului (teatru, dans, muzică), arte vizuale (care includ dar nu se limitează la: pictură, sculptură, design, grafică, arte decorative, street art, fotografie, instalaţii, video art, artă digitală şi noile media, film), educaţie prin cultură, intervenţie culturală şi urbană, patrimoniu şi arhitectură şi promovarea culturii scrise.

De asemenea, încurajează abordările interdisciplinare şi colaborative.

Propunerile de programe, proiecte şi acţiuni se pot derula deopotrivă în spaţii fizice şi online şi trebuie să fie adaptate condiţiilor restrictive impuse de pandemie şi evoluţiei prognozate pentru acest an.

Operatorii culturali din Bucureşti sunt aşteptaţi să propună programe, proiecte şi acţiuni culturale în acord cu Strategia Culturală a Municipiului Bucureşti 2016-2026, un document aflat în proces de operaţionalizare, care va fi implementat de Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, şi adaptate contextului specific anului 2021.

Principalele obiective ale programului în anul 2021 sunt susţinerea unei participări cât mai vaste şi implicate a cetăţenilor oraşului, atât în spaţii fizice, cât şi online, cu accent asupra activării spaţiului public, precum şi dezvoltarea, inovarea şi rezilienţa sectorului cultural prin reinventarea şi adaptarea la schimbările provocate de pandemie.

Finanţarea nerambursabilă va putea fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociaţii, fundaţii, instituţii publice care nu sunt subordonate Primăriei Capitalei, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale sau educaţionale.

Bugetul disponibil pentru sesiunea de finanţare nerambursabilă din acest an este de 3,5 milioane de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 100.000 lei pentru proiecte mari, 50.000 lei pentru proiecte medii şi de 25.000 lei pentru proiecte mici.

Sesiunea de finanţare a proiectelor culturale va fi urmată de o sesiune de burse de idei adresată persoanelor fizice active în sectorul cultural din Bucureşti. În această sesiune de finanţare, cheltuielile eligibile răspund şi nevoii de susţinere a activităţii curente a solicitanţilor (chiriile spaţiilor administrative, utilităţi), pe perioada derulării proiectului, inclusiv pentru spaţiile culturale private, profund afectate de pandemie.

Vor fi acordate finanţări nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfăşura exclusiv în Bucureşti, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2021.

Proiectele pot fi înscrise până la data de 25 iunie 2021, ora 17:00, prin e-mail, la adresa finantare2021@arcub.ro.

Regulamentul de finanţare şi calendarul programului sunt disponibile pe site-ul arcub.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.