Televiziunea Română îi aduce un omagiu actorului Ion Dichiseanu difuzând weekendul acesta o serie de programe in memoriam.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul Ion Dichiseanu a murit joi, la vârsta de 87 de ani. El va fi înmormântat, cu onoruri militare, sâmbătă, la cimitirul Bellu.

Apropiat al emisiunii „Drag de România mea”, de la TVR 2, Ion Dichiseanu a răspuns de două ori invitaţie lui Paul Surugiu Fuego. Vineri, de la 22:00, telespectatorii îl vor putea revedea în cele mai frumoase momente artistice din emisiune, dar şi depănând poveşti alături de familia sa, la galele „Drag de România mea! In memoriam Ion Dichiseanu”. Programul va fi difuzat simultan pe TVR Internaţional, iar sâmbătă, de la ora 22.30, pe TVR Moldova.

TVR 2 va difuza, în cadrul seriei „Duminica filmului românesc“, pe 23 mai, două dintre cele mai reprezentative filme ale actorului: de la ora 13:10, drama de război „Sfânta Tereza şi diavolii”, în regia lui Francisc Munteanu, iar de la ora 20:10, filmul de aventuri „Tradafirul galben”, al doilea din celebra serie cu Mărgelatu.

Vineri, de la ora 15:30, pe TVR 3 şi TVR Moldova, şi sâmbătă, de la ora 15:00, la TVR Internaţional, va fi difuzat un spectacol din Arhiva de Aur TVR: „Noaptea marilor speranţe”, de Tudor Popescu. Din distribuţie fac parte actorii: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartău, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Drăgănescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Căliman şi copilul Adrian Costin.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera lui se întinde pe parcursul a şase decenii.

Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.

Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.