Televiziunea Română a obţinut locul I şi o menţiune specială la Prix CIRCOM 2021 acordate de CIRCOM Regional - organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi care premiază în fiecare an cele mai bune producţii ale acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La categoria „Minorităţi în societate”, juriul internaţional a acordat Locul I documentarului „Cum am trăit într-o pădure” din cadrul seriei „Izolaţi în România”, realizată de Dite Dinesz, TVR Timişoara, în timp ce la categoria „Documentare”, producţia „Adevăruri despre trecut - Foametea” a Ralucăi Rogojină a fost recompensată cu menţiune specială.

„Acest premiu e  un drum până la cer şi înapoi, e lumină în dar, e fericire cu lacrimi bune”, declară Dite Dinesz. „Am plâns, am plâns mult când am aflat. Coborâsem de pe munte, filmasem ediţia de Paşte şi mă îndoiam de multe lucruri. A venit premiul şi m-a urcat înapoi pe munte, să mă reîntâlnesc cu ei, cei care au trăit într-o pădure”, mai spune jurnalista de la TVR Timişoara.

Când vorbeşte despre premiul CIRCOM, Raluca Rogojină e cu gândul la victimele atrocităţilor din 1946-1947, despre care încă se cunosc puţine lucruri. Pentru documentarul „Foametea”, Raluca a lucrat peste un an, timp în care a adunat mărturii înfricoşătoare despre realităţile cumpliţilor ani 1946-1947 de pe ambele maluri ale Prutului, din Moldova şi Basarabia.

„Dedic acest premiu tuturor victimelor! Prin obţinerea premiului internaţional şi prin difuzarea documentarului, acest fenomen cumplit va fi cunoscut şi lumea întreagă va afla ce s-a întâmplat atunci, pentru că s-a vorbit prea puţin despre acele vremuri când oamenii înnebuneau de foame la propriu”, spune Raluca Rogojină.

În cadrul Prix CIRCOM 2021, TVR a acordat Premiul de debut în jurnalism, respectiv Young Onscreen Talent - o distincţie în memoria Vandei Condurache, realizator şi redactor-şef al Redacţiei Programe TVR Iaşi, premiu pe care Televiziunea Publică îl acordă anual.  Premiul a fost oferit jurnalistului Dennis Siva de la televiziunea norvegiană NRK.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, printre care şi reprezentantul TVR - Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Difuzat în cadrul seriei „Izolaţi în România”, filmul „Cum am trăit într-o pădure” este rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri a sensului omului, aşa cum e înţeles el dincolo de munţi, în case mici cu un pat şi o masă. „E un film de pădure, în care nu auzi decât copaci, păsări şi câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, după cum povesteşte Dite. E despre cei care trăiesc singuri în câte un cătun. Povestea lor a fost spusă prima dată în 2006, iar de 5 ani e din nou prezentă pe TVR 1, în seria „Izolaţi în România”. Echipa care a realizat filmul este formată din Marius Danci - imagine, Constantin Buţă - montaj, Dite Dinesz - realizator.

Documentarul Ralucăi Rogojină, prezentat în două episoade în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”, a scos la iveală atrocităţile cumpliţilor ani 1946-1947, cu secetă şi foamente care au dus la disperare, moarte, canibalism, necrofagie, dezumanizare. Timp de un an, Raluca a adunat mărturii înfricoşătoare, întâmplări care depăşesc adesea limita de înţelegere a omului contemporan. Filmul ne-a adus în faţa ochilor vara anului 1946, când au fost înregistrate temperaturi record, chiar şi de 61° Celsius la umbră, iar zona Moldovei a fost cea mai afectată din ţară. Oricât de mult s-ar fi străduit, oamenii nu aveau nicio şansă de a se pune la adăpost în faţa celei mai groaznice crize alimentare care avea să lovească România vreodată! Mărturiile cutremurătoare din Republica Moldova ne-au dezvăluit faptele atroce ale unui regim pentru care omul nu însemna nimic. Din vremuri în care oamenii înnebuneau de foame la propriu, basarabenii povestesc despre cazuri de necrofagie şi canibalism petrecute chiar sub ochii lor. La documentar, alături de Raluca au fost concultanţii de specialitate Larisa Turea, Mariana S. Ţăranu, Lavinia Betea, Ioana Cristea - editor imagine, Mihai Buzura şi Dan Gheorghe - directori de imagine.

CIRCOM Regional - European Association of Regional Television - este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene (Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Parlamentul European), de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. Televiziunea Română este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.