Jurnalistul slovac Jan Kuciak, asasinat în februarie în momentul în care se pregătea să publice o anchetă explozivă de presupusă corpuţie la nivel înalt în ţara sa, ar fi fost în mod direct vizat de atac, au confirmat miercuri procurorii slovaci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit poliţiei, care a găsit trupurile lui Jan Kuciak şi al logodnicei sale Martina Kusnirova împuşcate în locuinţa lor, această crimă a fost "foarte probabil" legată de ancheta pe care a făcut-o şi care îi viza pe politicieni de înalt nivel şi legăturile lor cu celebra mafie italiană "Ndrangheta".

Procurorul general al Slovaciei, Jaromir Ciznar, a declarat miercuri la Bratislava că anchetatorii sunt practic siguri că "atacul a fost dirijat împotriva lui (Jan Kuciak)" în timp ce Martina Kusnirova s-a aflat "în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit". 

Un procuror slovac care, sub anonimat, a vorbit cu jurnaliştii în martie, a dezvăluit la acea dată că Martina Kusnirova a fost "împuşcată cu un glonţ în cap", în timp ce Jan Kuciak a fost "ucis de două gloanţe în inimă". Nimic nu a fost furat, a mărturisit el. 

Dubla crimă a stârnit îngrijorarea privind libertatea presei şi a corpupţiei din Slovacia, care au dus ţara într-o criză profundă. 

Manifestaţii masive săptămânale au avut loc la Bratislava şi în alte oraşe, forţând Guvernul să demisioneze în martie. 

Noul Guvern a păstrat mare parte dintre vechii membrii ai cabinetului Robert Fico, între care colaboratorul său apropiat Peter Pellegrini, care a devenit noul prim-ministru. Potrivit analiştilor, Fico continuă să conducă din umbră în timp ce este preşedinte al partidului aflat la putere, Smer-SD.

Slovacia a declarat săptămâna trecută că îl va extrăda pe omul de afaceri italian Antonino Vadala, acuzat de trafic de droguri, pe care Jan Kuciak l-a citat în ancheta sa, atribuindu-i legături cu mafia italiană, cu apropiaţi ai lui Fico şi cu alţi membrii ai Guvernului. 

Antonino Vadala a fost arestat în martie ca urmare a unui mandat european de arestare emis de Italia anul trecut. El este acuzat şi de tentativă de fraudă cu fonduri europene în Slovacia. El a respins categoric acuzaţiile care au fost formulate în articolul lui Jan Kuciak. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.