Procesul regizorului de scenă Kirill Serebrennikov începe miercuri, la Moscova, la mai mult de un an de la arestarea la domiciliu a copilului teribil al teatrului rus, acuzat că a deturnat fonduri într-o afacere pe care a catalogat-o "absurdă", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kirill Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat 133 de milioane de ruble (1,7 milioane de euro) din subvenţii publice destinate teatrului moscovit graţie unui sistem de devize şi facturi umflate între 2011 şi 2014. 

În iulie, când arestarea sa la domiciliu a fost din nou prelungită, regizorul de scenă şi cineastul în vârstă de 49 de ani a declarat că un singur cuvânt, "absurd", ar putea rezuma această afacere şi asigura că aceste sume au fost necesare pentru a crea spectacole. 

Procesul, care începe miercuri cu uşile închise la tribunalul Mechtchanski din Moscova, va permite celor două părţi să îşi prezinte argumentele în faţa judecătorului şi să fixeze data viitoarelor audienţe. 

Kirill Serebrennikov a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august 2017 şi plasat în arest la domiciliu în momentul în care lucra la un film în Sankt Petersburg. 

Patru luni mai târziu, justiţia rusă a ordonat confiscarea bunurilor regizorului, în special apartamentul şi maşina sa. Mai mulţi colaboratori ai săi sunt, de asemenea, urmăriţi în acest caz. 

Fără să fie un opozant deschis al preşedintelui Vladimir Putin, Serebrennikov a invocat de mai multe ori presiuni din partea autorităţilor asupra creaţiei artistice, motivate de apărarea valorilor tradiţionale. Creaţia sa, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, a fost adesea criticată de militanţii ortodocşi sau de autorităţi. 

Din cauza arestului la domiciliu, Kirill Serebrennikov nu a putut participa în mai la Festivalul de Filmd e la Cannes împreună cu echipa filmului său "Leto", prezentat în competiţie şi al cărui montaj l-a terminat la domiciliu. 

A lipsit şi în decembrie 2017 la premiera baletului său "Nureev", consacrat dansatorului sovietic fugit în vest în 1961 şi montat la Teatrul Bolşoi din Moscova. Spectacolul a fost implicat într-o controversă, iar premiera a întârziat şase luni. 

Kirill Serebrennikov a fost numit în 2012 în fruntea Centrului Gogol, pe care l-a transformat într-unul din centrele nevralgice ale culturii contemporane de la Moscova. El a montat şi "Suflete moarte", după romanul lui Gogol, aclamat în 2016 la Festivalul de la Avignon. 

"Există o bătălie împotriva lui de când a fost numit în fruntea Centrului Gogol", a declarat pentru AFP John Freedman, un scriitor american şi specialist în teatru rus contemporan instalat la Moscova. 

De la arestarea sa, numeroase apeluri pentru anularea acuzaţiilor la adresa sa au fost făcute de figuri ale lumii artistice ruse precum şi ale personalităţilor culturale internaţionale, de la actriţa australiană Cate Blanchett, preşedinta juriului Festivalului de la Cannes în 2018, la fostul ministru francez al Culturii Françoise Nyssen.

Pe 24 octombrie, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2018 va fi proiectat filmul "Leto" al cineastului rus. În semn de solidaritate faţă de regizorul de film şi teatru, la Bucureşti, înainte de proiecţie, fiecare spectator este invitat să scrie un mesaj pentru cineast. Mai multe detalii vor fi transmise curând de organizatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.