Ion Caramitru i-a oferit vineri moştenitorului Coroanei britanice, la finalul vizitei de o oră la Teatrul Naţional, o reprezentare a unei orchestre populare din papier-macher, materialul de bază care este folosit la butaforie. Prinţul de Wales a vizitat foaierele teatrului transformate în galerii de artă, Sala Mare, atelierul de tâmplărie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Vizita prinţului Charles în România, reflectată în presa internaţională: ”Turneu european post-Brexit”, ”ofensivă de fermecare a europenilor”, ”dansuri tradiţionale româneşti în debutul unui turneu european” şi ”Ce ar spune Camilla?”

”Cadoul nostru realizat de o colegă la atelierul de butaforie este o reprezentare a unei orchestre populare, făcută din papier-macher, care este materialul de bază în butaforie, deci hârtie impregnată şi sculptată cu mâna”, a declarat Ion Caramitru, după vizita Prinţului Charles la TNB. 

Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles, a asistat la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti, în ultima zi a vizitei oficiale în România, la un moment artistic (35 de minute), format din secvenţe diferite din mai multe spectacole: cu Dan Puric împreună cu trupa lui, care a făcut un moment de step, Emil Drăgoi şi formaţia lui care cântă în spectacolul ”Magic naţional”, cu Ion Caramitru care a recitat în engleză versuri de Marin Sorescu şi Mihai Eminescu, cu Anca Sigartău, care a cântat româneşte şi cu trei tineri artişti care au făcut momente din ”Angajare de clovn”.

”Spectacolul a avut succes, sala a fost plină şi Alteţa Sa regală ne-a mulţumit pentru ce a văzut”, a mai spus Ion Caramitru.

În afară de spectacol, Prinţul de Wales a văzut şi sălile şi ateliere, foaierele transformate în galerii de artă.

”Am vizitat foaierul Sălii Mari, Sala mare, atelierul de tâmplărie, unde a vorbit cu muncitorii, un decor montat în Sala Pictură, foaierele care sunt trasformate în galerii de artă şi a intrat în Sala Studio, care era poziţionată ca sală Arenă. A văzut şi filmul care arată modul cum se transformă sala, aşa că a fost o vizită de o oră foarte plină. A discutat cu muncitorii, cu actorii”, a transmis managerul TNB.

Ion Caramitru a fost cel care l-a invitat pentru prima dată în România pe Alteţa Sa. Directorul TNB a povestit momentele acestui eveniment.

În 1997, când era ministru al Culturii, Ion Caramitru s-a gândit cum ar putea restaura monumentele. ”În afară de organismele internaţionale, mi-am amintit că în 1989 am auzit la BBC speech-ul Alteţei Sale regale, la deschiderea unei mari expoziţii de arhitectură la Londra, cu titlul «Building a new Britain», făcând apologia arhitecturii moderne, care ar trebui să ţină cont şi de cea clasică, spunând că altfel vom ajunge în situaţia în care este România, aducând aminte de ce făcea Ceauşescu cu monumentele, satele din România, care duceau la distrugerea patrimoniului. M-am gândit la acest lucru, am vorbit cu ambasadorul englez de atunci la Bucureşti, şi i-am spus că ar fi momentul să-l aducem, dat fiind că noi încercăm să reconstruim ceea ce s-a distrus. Am făcut scrisoarea de invitaţie, a semnat-o preşedintele Emil Constantinescu, a fost trimisă, iar în două săptămâni am primit răspuns pozitiv şi pe canalele diplomatice că va veni undeva prin 1999, ceea ce era cam târziu”, şi-a amintit directorul.

Data s-a schimbat atunci şi a ajuns în România prima dată în noiembrie 1998.

”A vizitat atunci Sibiul şi o bună parte din bisericile fortificate din zonă. Apoi la Bucureşti, a văzut spectacolul lui Dan Puric, «Toujour l’amour», un spectacol în doi de pantomimă, a vizitat palatul Mogoşoaia, a cunoscut oameni, i-am dăruit ouă încondeiate, de care s-a îndrăgostit şi albume cu monumentele României. Următoarea vizită a fost pentru a vedea bisericile pictate în exterior din Moldova”, a explicat el.

Ion Caramitru a afirmat că venirea prinţului Charles în România este din ce în ce mai semnificativă, amintind de un moment strategic, când România a hotărât să facă Dracula Park, la Sighişoara.

”Prinţul Charles a venit atunci, special, în vizită privată, să deseneze. Am fost împreună cu dânsul şi mi-a spus că a vorbit cu preşedintele Ion Iliescu al telefon şi i-a spus că nu-i o idee bună. Abia mai târziu, când UNESCO a intervenit definitoriu s-a oprit acest proiect nefericit”, a dezvăluit managerul Teatrului, care a subliniat ataşamentul Alteţei Sale pentru România. 

”Faptul că şi-a cumpărat case ţărăneşti, că sprijină agricultura de tip bio, că ajută cu burse, că a întreţinut fundaţia care s-a numit ”Mihai Eminescu” Trust, şi acum pe cea care-i poartă numele, faptul că vine atât de des, este o dovadă de dragoste profundă”, a mai spus Ion Caramitru.

Vineri dimineaţă, Prinţul de Wales a mers într-o plimbare prin centrul vechi al Capitalei, s-a oprit la Hanul lui Manuc şi la Palatul Voievodal Curtea Veche şi Biserica Sfântul Anton şi a fost impresionat de Biserica Stavropoleos, unde a semnat şi în cartea de onoare a Bisericii. 

Prinţul de Wales al Marii Britanii îşi încheie, vineri, vizita oficială în România, care a cuprins întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu, dar şi cu Patriarhul Daniel şi cu Principesa Margareta şi Principele Radu. Moştenitorul Coroanei britanice a mers şi la Muzeul Satului din Bucureşti şi în Parcul Natural Văcăreşti.

Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Prinţul de Wales a ales să viziteze prima dată România în turneul european care include şi vizite în Italia şi la Vatican, în perioada 31 martie - 5 aprilie, apoi o vizită în Austria, la Viena, în perioada 5-6 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.