Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat un test de sânge care prezice riscul ca o femeie însărcinată să dezvolte o boală gravă a tensiunii arteriale, scrie Insider care citează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afecţiunea, numită preeclampsie, apare atunci când o persoană dezvoltă tensiune arterială ridicată după 20 de săptămâni de sarcină. Este una dintre principalele cauze de deces şi invaliditate maternă la nivel mondial. Rata preeclampsiei în SUA a crescut cu 25% în ultimele două decenii, potrivit organizaţiei nonprofit Preeclampsia Foundation.

Aproximativ una din 25 de sarcini în SUA este afectată de preeclampsie, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Boala poate afecta organe precum rinichii, ficatul şi creierul şi ar putea creşte riscul de naştere prematură şi de pierdere a sarcinii la persoana însărcinată.

Thermo Fisher Scientific a dezvoltat testul de sânge, care este deja disponibil în Europa. FDA a acordat aprobarea pentru acest test în luna mai.

Testul este conceput pentru a fi administrat femeilor însărcinate care au fost spitalizate pentru tulburări de tensiune arterială. Potrivit Thermo Fisher Scientific, testul ajută la determinarea riscurilor acestor paciente de a dezvolta preeclampsie prin măsurarea echilibrului a două proteine din sânge.

Cu cât raportul dintre aceste proteine este mai mare, cu atât mai mare este probabilitatea ca acea pacientă să dezvolte preeclampsie severă. Pacientele cu cele mai mari rapoarte ale proteinelor aveau aproximativ două treimi şanse de a dezvolta boala şi de a naşte în termen de două săptămâni de la efectuarea testului.

"Este revoluţionar", a declarat, pentur The New York Times, dr. Doug Woelkers, profesor de medicină materno-fetală la Universitatea din California, San Diego. "Este primul pas înainte în diagnosticarea preeclampsiei de la 1900, când afecţiunea a fost definită pentru prima dată".

Preeclampsia afectează în mod disproporţionat şi femeile gravide de culoare: Femeile de culoare însărcinate au de aproximativ cinci ori mai multe şanse decât femeile albe să moară din cauza tulburărilor cardiovasculare, inclusiv preeclampsie şi eclampsie.

Fundaţia pentru preeclampsie spune că aproximativ şase din 10 decese legate de preeclampsie pot fi prevenite.

Persoanele cu preeclampsie se confruntă adesea cu dureri de cap prelungite, probleme de vedere, greaţă, probleme de respiraţie, creştere bruscă în greutate sau umflături la nivelul feţei sau al mâinilor.

Alte persoane cu preeclampsie nu prezintă niciun simptom, ceea ce face ca vizitele regulate la medic în timpul sarcinii să fie şi mai importante - şi subliniază valoarea unui test de sânge pentru a detecta boala.

Cazurile severe de preeclampsie pot evolua spre eclampsie, o boală marcată de convulsii care pot face ca persoana însărcinată să intre în comă, reprezentând o ameninţare semnificativă pentru pacientă şi pentru copil.

Nu există niciun leac pentru preeclampsie în afară de naştere. Tratamentele pentru preeclampsie pot include medicamente pentru a scădea tensiunea arterială a gravidei, precum şi medicamente pentru a preveni complicaţiile aferente, cum ar fi crizele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.