CellEAST 2022, primul festival de violoncele din România, se va desfăşura în perioada 3 - 11 mai la Bucureşti, anunţă Filarmonica „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022 va fi susţinut, joi şi vineri, 5 şi 6 mai, de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Cristian Oroşanu, cu  violonceliştii Andrei Ioniţă (Germania), Denis Severin (Elveţia), Valentin Răduţiu (Germania), în ipostază solistică.

Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevski, Adagio cu variaţiuni pentru violoncel şi orchestră de Ottorino Respighi, Melodie pentru violoncel şi orchestră de Boris Liatoşinski/M. Ulihanian, şi Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 de Antonin Dvorák. 

„Este o mare bucurie să revin pe scena Ateneului Român în compania orchestrei Filarmonicii George Enescu şi a dirijorului Cristian Oroşanu. Consider, de asemenea, laudabilă disponibilitatea Filarmonicii de a găzdui concertele inaugurale ale noului festival CellEAST, dedicat unuia dintre cele mai minunate instrumente muzicale, şi sper că acesta să reprezinte începutul unei frumoase colaborari. Va fi o plăcere pentru cei trei solişti ai celor două seri să prezentam publicului romanesc unele dintre cele mai îndrăgite lucrări ale repertoriului concertistic pentru violoncel. În cazul meu, voi interpreta, în deschiderea festivalului, Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevsky, ce împleteşte cu măiestrie seriozitatea temelor inspirate din spaţiul sovietic cu spiritul ludic şi brilianţa instrumentului căruia concertul îi este dedicat”, a declarat violoncelistul Andrei Ioniţă.

La rândul său, Valentin Răduţiu va interpreta unul dintre cele mai iubite concerte de violoncel din perioada romantică, ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvorák. „Chiar dacă se regăseşte des în programe, Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 nu îşi pierde niciodată farmecul, este imposibil să te sustragi ca ascultător şi interpret emoţiei pe care o emană. Festivalul CellEAST este o realizare extraordinară şi un eveniment care uneşte familia violonceliştilor români (şi nu numai) cu iubitorii acestui instrument la Bucureşti. Capitala a avut întotdeauna o tradiţie a violoncelului puternică şi norocul unor protagonişti care ţin strâns legăturile acestei familii muzicale. Sunt fericit sa mă număr şi eu printre ei şi să-i revad pe toţi în curând”, a punctat violoncelistul Valentin Răduţiu.

Până pe 11 mai, în cadrul Festivalului CellEAST vor avea loc şase concerte şi recitaluri. La Ateneul Român, sunt programate pe 8 mai, de la ora 19.00, Maestros Concert cu profesorii invitaţi în cadrul CellEAST Festival şi la masterclassurile Future CellEAST şi MiniCellos, iar pe 9 mai, de ora 19,00, un concert susţinut de Orchestra Română de Tineret.

„Frumuseţea violoncelului nu constă doar în complexitatea, sensibilitatea sau sunetul minunatului instrument, ci şi a comunităţii la nivel internaţional pe care o generează. Formaţii muzicale  diverse, duo, trio, cvartet, sau ansambluri orchestrale sunt apreciate la scară largă în întreaga lume. Şansa surâde prin CellEAST Festival nu numai generaţiilor tinere din România care vor avea şansa de a studia la Masterclass-urile Future CellEAST şi MiniCellos, ci şi publicului românesc, care va avea parte de o demonstraţie de virtuozitate a violoncelului”, a subliniat Răzvan Suma, director artistic al CellEAST Festival.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.