Prima versiune scrisă a unei arii cunoscute din opera "Nunta lui Figaro", de Mozart, nu şi-a găsit cumpărător la licitaţia organizată miercuri la Paris, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manuscrisul, pe care experţii l-au considerat "excepţional", datând din timpul perioadei de vârf a creaţiei lui Mozart, 1786, - era estimat la o jumătate de milion de euro. 

Dar un manuscris al oratoriului lui Schumann "Scene din Faust" s-a vândut cu 650.000 de euro. 

Aproape întreg manuscrisul capodoperei lui Schumann "conţinând mai multe versiuni ale primelor schiţe până la orchestraţie" au fost descrise drept "un lot extraordinar" de casa franceză de licitaţie Ader Nordmann.

Manuscrisul face parte dintr-o serie de licitaţii destinate lichidării colecţiei de 130.000 de obiecte de artă, muzică şi literatură strânse de grupul francez Aristophil.

Creată în 2003, societatea Aristophil propunea investitorilor să devină proprietari de manuscrise - în proprietate deplină sau în indiviziune, manuscrise pe care firma le răscumpăra după cinci ani cu un preţ majorat cu 40% faţă de cel al pieţei. În total, 850 de milioane de euro au fost obţinuţi din această escrocherie.

Grupul a falimentat în 2015 şi fondatorul sãu, Gerard Lheritier, a fost investigat pentru fraudă, o acuzaţie pe care a negat-o. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.