Statuia lui Millicent Fawcett, reprezentantă a Mişcării Sufragetelor care a luptat pentru dreptul femeilor de a vota, realizată de artista Gillian Wearing, a fost dezvelită marţi în Piaţa Parlamentului, în prezenţa primarului Londrei, Sadiq Khan, şi a prim-ministrului britanic Theresa May, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sufrageta Millicent Fawcett a fost imortalizată în bronz, la o înălţime de 2,54 metri. Este singura statuie a unei femei amplasată alături de alte 11 figuri masculine, printre care se află Nelson Mandela şi Mahatma Gandhi. Monumentul a fost dezvelit de stră-strănepoata activistei. 

Jeremy Corbyn a declarat că statuia reprezintă un mare pas înainte. "Poate fi făcut mult mai mult", a spus liderul laburiştilor. 

Fawcett a fost imortalizată purtând o banderolă pe care a fost gravat mesajul "Curajul cere curaj peste tot". Activista a rostit cuvintele în timpul unui discurs prin care cerea femeilor britanice să se mobilizeze pentru a obţine dreptul de a vota. 

“Pentru generaţiile care vor urma, această statuie nu va reaminti doar extraordinara viaţă şi moştenire a lui Millicent Fawcett, ci va reprezenta o inspiraţie pentru noi toţi, cei care dorim să-i călcăm pe urme", a afirmat Theresa May. 

Millicent Fawcett (1847-1929) a condus campania de modificare a constituţiei între anii 1866 - 1928.

Statuia ei stă alături de alte reprezentări amplasate în piaţă: Robert Peel, Benjamin Disraeli, Lord Palmerston, Jan Smuts, Winston Churchill, David Lloyd George, Nelson Mandela şi Mahatma Gandhi.

Caroline Criado Perez, activistă şi scriitoare braziliană, a pornit campania Centenarul dreptului de vot pentru femei în 2016. Prim-ministrul britanic, Theresa May, a aprobat acest proiect la începutul lunii aprilie. 

Criado-Perez a lansat campania printr-o petiţie care a fost semnată de 85.000 de persoane.

”Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populaţie, însă prinvind spaţiile noastre publice, nu vei afla niciodată asta. Doar 2,7% dintre statuile britanice sunt ale unor femei şi chiar şi acestea ţin de regalitate”, arăta ea. 

Artista Gillian Wearing a fost aleasă de un comitet format din directori de galerii de artă, curatori şi personalităţi culturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.