Mai mult de 150 de opere ale artistei Eva Cerbu, fostă Eva Kauffman, vor fi scoase la vânzare, marţi, de Artmark, fiind primul eveniment în piaţa românească de artă dedicat în exclusivitate unei singure artiste (iar nu unei selecţii colective curatoriate).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avangarda la feminin. Licitaţie de Atelier Eva Cerbu" este primul eveniment în piaţa românească de artă dedicat în exclusivitate unei singure artiste (iar nu unei selecţii colective curatoriate).

153 de opere de artă, aparţinând toate patrimoniului atelierului de artist Eva Cerbu, sunt scoase la licitaţie marţi 30 martie, reflectând, prin diversitatea lor, completa evoluţie artistică a Evei Cerbu, de la perioada avangardei târzii la cea a realismului propagandist postbelic, şi până târziu în contemporaneitate.

«Maxy m-a învăţat să gândesc, Ciucurencu - să văd o infinitate de culori", afirma Eva Cerbu, întrebată cândva despre profesorii ei şi datoria de recunoştinţă.

"Cu deferenţă şi emoţie am acceptat propunerea familiei Evei Cerbu de a dedica marii artiste avangardiste Eva Cerbu o licitaţie de atelier, exclusivă, deşi piaţa românească de artă nu cunoaşte precedent, nici organizatoric, nici de cotaţie, într-asemenea privinţă. Este un prilej să facem dintr-o dată cunoscută, prin panoramarea tuturor perioadelor artistice, şi noilor generaţii de colecţionari, munca creativă robotitoare pe care Eva Cerbu a desfăşurat-o, răbdător, în atelierul ei bucureştean, vreme de 50 de ani, aşa cum au făcut-o, la fel de marginalizat, dar pătimaş, alte avangardiste imaginative ori postmoderniste, precum, pentru a numi doar câteva exemple, Geta Brătescu ori Margareta Sterian ori Yvonne Hassan, ce a beneficiat recent de o retrospectivă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană", a declarat Ioana Spiridon, şefa biroului de artă postbelică şi contemporană a Casei A10 by Artmark.

Casa a fixat un preţ unitar de pornire de doar 100 de euro pentru fiecare dintre cele 153 de lucrări de artă, fie acestea uleiuri, sculpturi în tablă, guaşe, gravuri, pasteluri etc., în condiţii în care artista s-a mai tranzacţionat, ocazional, în ultimii ani, în piaţa licitaţiilor de artă, la preţuri de mii de euro (ultima vânzare publică, tot la Artmark, fiind o adjudecare recentă, în februarie 2021, a unei sculpturi în tablă a Evei Cerbu, pentru un preţ de 5.000 de euro).

Fiind vorba de un prim eveniment de acest gen şi raportat la numărul mare de opere de artă ale artistei puse în vânzare în acelaşi timp, ideal din perspectiva formării cotaţiei este ca acestea să se formeze liber, plecând, în ciuda valorii recunoscute a artistei, de la un preţ de pornire simbolic, minim, de 100 de euro.

Cu toate acestea aşteptările casei de licitaţii sunt ca toate lucrările Evei Cerbu să se cumpere, cu creştere semnificativă, de către colecţionari români sau străini de avangardă, dar mai ales de către dealeri de artă, care să revândă ulterior treptat portofoliul achiziţionat, beneficiind de popularizarea treptată a operei ei, sincronic cu accentul ce se pune actualmente pe vizibilizarea şi a operei artiştilor-femei.

Inedita ofertă de artă poate fi admirată la parterul Palatului Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit până marţi, 30 martie, moment care încheie seria de licitaţii din luna martie. Evenimentul va avea loc online, pe platforma Artmark Live, la ora 18.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.