"Flesh and Soul: Bacon/Ghenie", o expoziţie comună cu peste 15 capodopere ale lui Francis Bacon şi Adrian Ghenie, va fi deschisă la Centrul de Convenţii şi Expoziţii din Hong Kong, între 21 şi 29 mai, anunţă casa Christie's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta va fi un eveniment remarcabil între numeroase „premiere”: prima expoziţie Francis Bacon din Hong Kong, prima expoziţie Adrian Ghenie din Asia şi prima expoziţie comună din lume pentru cei doi artişti emblematici. După Hong Kong, colecţia va călători în alte locuri din Asia.

Considerat drept unul dintre cei mai importanţi pictori ai secolului al XX-lea, Francis Bacon (1909-1992) a fost un artist prolific care s-a concentrat pe portrete care articulează violenţa, tensiunea şi turbulenţa, agonia glorioasă a vieţii.

Lucrările sale se află în aproape toate colecţiile publice importante din lume şi sunt foarte râvnite de colecţionarii de elită, obţinând în mod regulat preţuri de opt cifre şi mai mult la licitaţiile internaţionale. „Trei studii ale lui Lucian Freud” (1969) a fost vândută cu 142 de milioane de dolari la Christie’s New York în 2014, stabilind recordul pentru cea mai valoroasă pictură din lume la acea vreme.

Asemenea lui Bacon, Adrian Ghenie (n. 1977) îşi foloseşte arta pentru a aborda traume ale umanităţii, dar cu o preocupare pentru suferinţele în masă şi forţele binelui şi răului. Tehnicile sale de picurare şi în cuţit sunt neortodoxe, creând pânze care sunt aspre, transmiţând întuneric şi chin, adesea cu o senzaţie cinematografică. Dorite la nivel internaţional, lucrările lui Ghenie sunt păstrate în colecţiile Centrului Pompidou din Paris, Muzeului Hammer din Los Angeles, S.M.A.K. din Ghent, Muzeului Long din Shanghai şi Muzeului de Artă Modernă din San Francisco, printre altele.

Cristian Albu, co-director al Departamentului Arta secolului 20 şi 21 din cadrul Christie's Asia Pacific, a comentat: „Această expoziţie, prima de acest gen, explorează paralelele fascinante dintre doi pictori extraordinari ai epocii moderne. Prezintă capodopere precum "Seated Figure" a lui Bacon (1960) şi "Two Studies for a Self-Portrait" (1970) şi "Collector 3" (2008) şi "The Sunflowers in 1937" (2014) de Ghenie, expoziţia plasând lucrările într-o conversaţie dramatică".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.