Prima expediţie de cercetare ştiinţifică în Antarctica a lui Emil Racoviţă este evocată într-o nouă expoziţie temporară la Muzeul Hărţilor, "Călătorie spre Sud", care va fi deschisă până pe 9 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia „Călătorie spre Sud”, organizată de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu editura Frontiera, Fundaţia Arte Vizuale, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti, este deschisă de joi. 

Aceasta propune o călătorie real-imaginară către ţinutul îngheţat de la Polul Sud şi o explorare a hărţilor obiectiv-subiective, pornind de la două cărţi inspirate de biografia savantului şi exploratorului Emil Racoviţă (1868 - 1947), publicate de editura Frontiera: „Spre Polul Sud” de Emil Racoviţă şi „Străbunicul meu, Emil Racoviţă” de Andreia Petcu.

Din expoziţie fac parte lucrări, obiecte şi imagini care ilustrează deopotrivă călătoria reală şi pe cea imaginară.

Imaginile foto-video şi obiectele ce atestă expediţia în Antarctica au fost oferite de Fundaţia Arte Vizuale, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti iar lucrările artistului Eugen Berlo, ce ilustrează cele două cărţi, de editura Frontiera. 

Expoziţia este deschisă în perioada 11 martie - 9 mai, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00. Preţ bilet: 5 lei (tarif întreg). În ultima zi de miercuri din fiecare lună intrarea este gratuită.

Proiectul „Călătorie spre Sud” are două dimensiuni: una reală şi una imaginară. Primul spaţiu este dedicat dimensiunii reale şi evocă prima expediţie de cercetare ştiinţifică în Antarctica (1897-1899), la care a luat parte Emil Racoviţă, în calitate de naturalist al echipajului. Expediţia a fost organizată de Societatea belgiană de geografie şi a fost condusă de baronul Adrien de Gerlache. Alături de Emil Racoviţă, s-a îmbarcat pe nava Belgica un echipaj internaţional din care mai făceau parte, printre alţii, şi Frederick Cook (primul explorator al Polului Nord) şi Roald Amundsen (primul explorator al Polului Sud).

În timpul acestei expediţii, Emil Racoviţă a studiat pinguinii, balenele şi alte vietăţi arctice, rămânând în istorie ca descoperitorul balenei cu cioc. Poveştile din „Camera reală” au ca suport filmul şi imaginile de arhivă.

Acestei dimensiuni îi corespunde volumul „Spre Polul Sud” de Emil Racoviţă - reeditarea însemnărilor de călătorie ale lui Emil Racoviţă, cu ilustraţii în linogravură de Eugen Berlo. Cu umor şi un excelent talent de povestitor, Emil Racoviţă ne face părtaşi călătoriei sale neobişnuite în Antarctica, de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Al doilea spaţiu, „Camera imaginară”, evocă drumul fantastic al unei fetiţe, Maria, pornită pe urmele străbunicului ei imaginar, Emil Racoviţă. În această călătorie, Maria descoperă minunile pământului, oferindu-i artistului Eugen Berlo oportunitatea de a explora subiecte incitante precum hărţi convenţionale şi hărţi interioare, călătorii şi vehicule, intersecţii cronologice între generaţii îndepărtate. Poveştile din Camera imaginară au ca suport uleiul şi pastelul pe hârtie, acuarela, linogravura şi xilogravura. Majoritatea lucrărilor constituie ilustraţii ale volumului „Străbunicul meu, Emil Racoviţă” de Andreia Petcu - carte pentru copii, care redă o călătorie fictivă în Antarctica realizată de strănepoata exploratorului, Maria.

Bogdan Tăut, Editura Frontiera, curator al expoziţiei: "O parte esenţială în educaţia copiilor nu este teoretică ci, hai să spunem, artistică. Ea apelează la zone ale minţii mai puţin structurate, trezeşte sensibilitate, formează ochiul şi gustul, stabileşte repere fundamentale pentru viaţa de adult. Urmând această idee, editura Frontiera pune pe primul loc preocuparea de a aduce pe lume cărţi frumoase, pentru copii înţelepţi. Colaborarea noastră cu artistul Eugen Berlo s-a concretizat în două cărţi minunate şi acum, iată, într-o extraordinară expoziţie a unei călătorii real-imaginare către ţinutul îngheţat de la Polul Sud, găzduită de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.