Poeta americană Louise Glück, laureată cu premiul Nobel în 2020, revine în atenţia cititorilor români cu o nouă carte, volumul de poezie „Reţete de iarnă din colectiv”, publicat de editura Pandora M în colecţia Anansi. World Fiction.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traducerea este semnată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei Anansi. World Fiction, cel care a tradus şi prima carte a lui Louise Glück apărută în limba română, „Noapte credincioasă şi virtuoasă”.

„Reţete de iarnă din colectiv” este cea de-a treisprezecea carte a lui Louise Glück, publicată la şapte ani distanţă de la ultimul volum de poezie.

Un volum-bijuterie care include cincisprezece poeme de o forţă poetică copleşitoare, desemnat, imediat după publicarea în Statele Unite ale Americii, cartea anului de către publicaţiile Financial Times, Irish Times, Library Journal, Lit Hub şi NPR şi primit cu entuziasm de către criticii de la cele mai importante publicaţii de peste ocean. 

„O antologie nepreţuită, mică - aşa cum atomul care poartă în el o lume este mic -, dar care îi consolidează lui Louise Glück locul printre marii poeţi ai timpului nostru. Aceste reţete de iarnă oferă hrană pentru spirit şi suflet, cu ingrediente care ţin de natura vieţii şi a timpului.” Chicago Review of Books

„Reţete de iarnă din colectiv... înfruntă nesiguranţa şi anxietatea provocate de greutăţile vieţii contemporane. O experienţă plină de bucurie, aşa cum numai lectura marii poezii poate fi”, scria The Washington Post. 

„O scriitoare care spune adevărul. Poemele ei pline de luciditate observă relaţiile dintre oameni fără să le îndulcească, înregistrându-le etapele prin prisma experienţei trăite de o femeie”, caracteriza The Guardian. 

Considerată una dintre cele mai importante voci din poezia americană contemporană, Louise Glück (n. 1943) este autoarea a paisprezece volume de poezie, a două volume de eseuri şi a unui roman. Glück este laureata celor mai importante premii literare de peste ocean şi din Europa: Premiul Nobel pentru Literatură 2020, acordat pentru „inconfundabilul timbru poetic ce transformă, prin frumuseţea lui austeră, existenţa individuală într-una universală”, Premiul Tranströmer 2020, National Humanities Medal 2015, National Book Award 2014, Premiul Bollingen 2001, Premiul Pulitzer 1993, National Book Critics Circle Award 1985. Următoarea carte a lui Louise Glück, tradusă în limba română de poeta Anastasia Gavrilovici, ampla antologie „Poeme 1962-2020”, urmează să apară în 2024, în seria Anansi. Blues. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.