Proiectul "Superpoveşti din Bucureşti", un demers care îşi propune să readucă în actualitate legendele şi poveştile din Bucureşti, va fi lansat joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copiii şi adolescenţii din Capitală sau cei care învaţă în Bucureşti sunt invitaţi să caute poveştile ascunse din istoria oraşului: să le documenteze în familie, în cadrul comunităţii locale, în cadrul şcolii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le „vâneze” în documentele şi materialele din spaţiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în poveşti. Să se conecteze la istoria şi poveştile oraşului în care trăiesc şi să ajute la păstrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe, anunţă organizatorii într-un comunicat. 

La începutul toamnei, în perioada 1-12 septembrie, copiii între 8 şi 18 ani, împărţiţi în trei mari categorii de vârstă, sunt aşteptaţi să trimită poveştile lor către organizatori. Un juriu format din scriitori contemporani reunind autori din toate sectoarele capitalei va evalua poveştile trimise de ei, câştigătorii fiind anunţaţi pe 1 octombrie. Cele mai bune poveşti vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat la finalul acestui an, pe 5 decembrie, cu o zi înainte de Moş Nicolae.

Participarea copiilor la concurs este gratuită. Toţi copiii şi adolescenţii care trimit poveşti spre jurizare vor primi diplome de participare şi cărţi.

„Suntem aproape de cititorii din Bucureşti de patru generaţii! - un fapt pe care l-am remarcat de atâtea ori, încât am putea să ne gândim chiar să îl includem în sloganul nostru. Anul acesta, compania noastră păşeşte în cel de-al 71-lea an al existenţei. Am adunat multe poveşti frumoase în toţi aceşti ani. Ştim de asemenea că istoria Bucureştiului ascunde multe poveşti şi legende fascinante, pe care ne-am bucura să le readucem în actualitate cu ajutorul celei mai tinere generaţii de cititori, într-un exerciţiu de memorie colectivă şi de întărire a relaţiei Companiei de Librării Bucureşti cu micile comunităţi locale din fiecare sector al capitalei”, a declarat Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării Bucureşti.

Cei interesaţi să ia parte la "Superpoveşti din Bucureşti" găsesc toate informaţiile utile pe portalul dedicat proiectului, superpovestidinbucuresti.ro.

De asemenea, joi, 28 ianuarie, începând cu ora 18.00, va avea loc o dezbatere dedicată acestei iniţiative, transmisă live online pe pagina de Facebook a Companiei de Librării Bucureşti şi pe cea dedicată proiectului.

„De ce avem nevoie să ne cunoaştem oraşul prin poveşti?” este tema dialogului din data de 28 ianuarie, la care vor lua parte: Adrian Majuru - istoric, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Ioana Popescu - etnolog şi Victoria Pătraşcu - scriitoare. Moderatoarea evenimentului va fi scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.

De ce avem nevoie să ne conectăm identitar cu spaţiul în care trăim, ce fel de şantier narativ e Bucureştiul, cum se generează poveştile despre oraş, cum se transmit, cum se aşază ele în mentalul colectiv sau care este rolul acestor legende şi poveşti în formarea memoriei sociale a tinerilor locuitori ai Bucureştiului sunt doar o parte dintre întrebările la care invitaţii vor încerca să ofere răspunsuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.