Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, actori ai Teatrului Evreiesc de Stat, pe Cătălina Buzoianu şi pe Ernst Leonhardt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În 2018, România sărbătoreşte 100 de ani de unitate. Arta a fost întotdeauna şi va continua să fie una dintre principalele voci ale unităţii care se maturizează, de-a lungul generaţiilor, în conştiinţa unei naţiuni. Teatrul are în mod cert un cuvânt important de spus atunci când reflectăm la ce înseamnă să fim împreună, transmiţând o moştenire valoroasă şi construind, în spiritul acesteia, pentru viitor”, a afirmat preşedintele în alocuţiunea sa.

El a amintit că Teatrul Evreiesc, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate teatre din România, a împlinit, la 1 august 2018, 70 de ani de activitate ca instituţie de stat, însă acesta are o tradiţie mult mai veche, de peste 142 de ani, şi se leagă de numele celui care a înfiinţat primul teatru evreiesc profesionist din lume, Avram Goldfaden.

”România preţuieşte valorile acestei culturi, o dovadă fiind şi faptul că, prin lege, ziua de 30 mai a devenit Ziua Limbii şi Teatrului Idiş. Decoraţiile pe care, în numele Statului Român, vi le-am înmânat astăzi sunt un semn al aprecierii istoriei instituţiei pe care o reprezentaţi şi căreia i-aţi dedicat, cu generozitate şi perseverenţă, arta şi talentul dumneavoastră. Urez viaţă îndelungată Teatrului Evreiesc de Stat, actorilor săi remarcabili şi tuturor celor care îl slujesc şi dăruiesc spectatorilor pagini admirabile din dramaturgia evreiască, clasică şi contemporană”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

El i s-a adresat regizoarei Cătălina Buzoianu, spunându-i că a dat un profil cu totul special teatrului românesc, a îndrumat generaţii de tineri actori, încurajându-i să-şi găsească vocaţia şi s-o urmeze, cu fidelitate şi profesionalism.

”Forţa imaginaţiei, căutarea permanentă a autenticităţii, dar şi energia dumneavoastră creatoare, dublată de o permanentă exigenţă faţă de propriul teatru, sunt prezente în spectacolele deosebite pe care ni le-aţi dăruit de-a lungul anilor. Vă felicit pentru întreaga dumneavoastră carieră! Nu întâmplător, Festivalul Naţional de Teatru din acest an, căruia i-am acordat Înaltul Patronaj, vă onorează în mod special”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis i-a spus lui Ernst Leonhardt că se bucură să îi poată înmâna astăzi, cu doar câteva zile înainte de aniversarea a 15 ani de activitate a Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Ofiţer.

”Prin activitatea dumneavoastră, desfăşurată pe parcursul a aproape 20 de ani în România, aţi impulsionat domeniului construcţiei şi restaurării de orgi din România, un domeniu care necesită o pregătire aparte. Fundaţia Elveţiană pentru Orgi din România, al cărei preşedinte sunteţi, a contribuit în mod esenţial la revigorarea acestui domeniu, care are un rol esenţial în păstrarea unui patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă”, a arătat preşedintele.

Şeful statului a subliniat că arta are o contribuţie majoră la o viaţă socială sănătoasă, fiind spaţiul exprimării libere a celor mai profunde şi autentice trăiri şi că, prin artă, înţelegem mai bine că putem deveni mai bogaţi spiritual atunci când acceptăm diversitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.