Companiile mass-media din Slovacia care au acoperit din punct de vedere mediatic Brexit-ul riscă să fie amendate cu până la 6.600 de euro deoarece au utilizat termenul neoficial - dar folosit pe scară largă - ”Marea Britanie” în locul denumirii oficiale a acestui stat, ”Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord”, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Companiile din presa slovacă au fost somate de o agenţie de stat însărcinată cu stimularea folosirii uniforme a denumirilor oficiale ale ţărilor lumii, în baza unei legi din 1995, puţin cunoscută, ce a fost adoptată într-o perioadă în care Slovacia devenise de puţin timp un stat independent.

Autoritatea pentru Geodezie, Cartografie şi Cadastru din Bratislava afirmă că a acţionat în numele unor zeci de informaţii primite de la cititori şi intenţionează să organizeze un seminar pentru a corecta terminologia utilizată de presă, înainte de a începe să colecteze aceste amenzi.

O scrisoare expediată tuturor companiilor mass-media din Slovacia, săptămâna trecută, avertizează în legătură cu faptul că acestea ”au încălcat în mod repetat legea” atunci când au folosit termenul ”Marea Britanie” în timpul relatărilor despre Brexit în loc să folosească denumirea oficială a acestei ţări - ”Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord”.

”Scopul nostru principal este de a creşte gradul de conştientizare în această privinţă. Nu am amendat niciodată pe cineva în trecut, dar acum suntem pregătiţi să aplicăm legea”, a spus Maria Fridrichova, directorul agenţiei citate.

Cele mai multe dintre companiile mass-media din Slovacia nu au făcut nicio modificare în zilele care au urmat după primirea scrisorii. ”Cred că acea scrisoare este absurdă şi nu îi voi instrui pe editorii mei pentru a folosi o denumire diferită”, a spus Beata Baloghova, editor-şef al cotidianului SME.

O listă cu denumirile oficiale ale ţărilor lumii, publicată pe site-ul Autorităţii pentru Geodezie, Cartografie şi Cadastru din Bratislava, precizează că titulatura prescurtată ”Regatul Unit” este permisă, ca şi forme abreviate ale altor state, precum Germania şi Macedonia.

Ambasada britanică  declarat la rândul ei că nu o deranjează folosirea termenului ”Marea Britanie” în presa slovacă. ”Logoul oficial al Ambasadei conţine sintagma «Ambasada Britanică Bratislav», dar ne vom conforma legislaţiei slovace, dacă va fi cazul”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ambasadei.

Denumirea oficială a Slovaciei este Republica Sovacă. Numele ”Slovacia” este considerat legitim de mai multe publicaţii de refereinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.