În “Licitaţia de Hârtii Rare”, care va avea loc pe 2 martie la casa Artmark, de la ora 20.00, vor fi scoase la vânzare, în premieră, gravuri semnate de Rembrandt van Rijn, Albrecht Dürer, Lucas Cranach, William Hogarth, o litografie de Henri Toulouse-Lautrec, precum şi o selecţie de gravuri europene din colecţia ”Paul Davidsohn”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Licitaţia de Hârtii Rare” va cuprinde trei lucrări aparţinând maestrului olandez Rembrandt van Rijn: ”Tânăr cu beretă de catifea Ferdinand Bol” - estimată între 8.000 şi 10.000 de euro -, ”Trei copaci” (estimată între 3.000 şi 4.000 de euro, ”Canal cu barcă şi pod” (estimată între 5.500 şi 7.500 euro).

Totodată, în aceeaşi licitaţie, sunt puse în vânzare câteva gravuri celebre ale lui Dürer: ”Cavalerul, Moartea şi Diavolul” (6.000 - 8.000 de euro), ”Sfântul Anton în faţa unui oraş” (5.000 - 6.000 de euro), ”Sfântul Ieronim în chilia sa” (3.000 - 3.500 de euro).

Toate acestea au aparţinut, la un moment dat, legendarei colecţii Paul Davidsohn, ce a însumat odată aproximativ 10.000 de gravuri de secol XV - XVIII ale marilor maeştrilor europeni, probabil cea mai mare colecţie de gravură importantă din lume.

”Istoria naturală”, de Plinius cel Bătrân
”Istoria naturală”, de Plinius cel Bătrân

Cartea ”Naturalis historia", de Gaius Plinius Secundus, prima ediţie în limba germană, datată 1565, la Frankfurt, conţine 576 de xilogravuri şi este o piesă extrem de rară, potrivit Artmark, care a estimat-o la 10.000 de euro.  

Lucrare importantă a lui Plinius cel Bătrân, "Istoria Naturală", a devenit model pentru enciclopedii şi manuale şcolare pentru mai bine de două milenii. Piesa de faţă a fost tradusă în germană de Heyden dezbătând în profunzime subiecte precum antropologia, anatomia şi zoologia. Volumul devine de asemenea un important manual de pescuit şi vânătoare, dar cuprinde şi o parte dedicată şoimăriei. Lucrarea de faţă cuprinde peste 200 de gravuri surprinzând creaturi fantastice printre care se numără şi celebrele reprezentări a sirenei şi a tritonului la pagina 309. Volum de 494 pagini, în folio, cu numeroase ilustraţii, legătură in pergament pe lemn, chenare la rece, cotor restaurat, chiotoare de dată recentă. Blocul cărţii în stare foarte bună.

Mademoiselle Marcelle Lender, de Henri Toulouse-Lautrec
Mademoiselle Marcelle Lender, de Henri Toulouse-Lautrec

”Mademoiselle Marcelle Lender”, litografie în culori de Henri Toulouse-Lautrec, are o valoare estimativă între 1.000 şi 1.500 de euro. 

Comisarii vor licita pentru ”Istoria generală a Turcilor” de Richard Knolles, de la 1631, cu menţiuni despre Mihai Viteazul şi principatele române, are un preţ de pornire de 4.500 euro, ”Biblia lui Luther” (Nürnberg, 1702), are un preţ de pornire de 1.700  de euro).

Între manuscrisele de colecţie se află o inedită ”Scrisoare trimisă de împărăteasa Maria Theresia baronului Samuel von Brukenthal”, cu un preţ de pornire de 350 de euro, ”Firmanul emis de sultanul Mahmud II” (preţ de pornire 1.000 de euro).

Licitaţia ”Hărtii Rare, inclusiv o selecţie de gravuri europene din colecţia Paul Davidsohn” va avea loc pe 2 martie, de la ora 20.00, la Athénée Palace Hilton Bucureşti. De la ora 19.00, în acelaşi spaţiu, va fi organizată şi ”Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană”, unde vedeta este tabloul ”Enigma”, de Adrian Ghenie, estimat la 25.000 de euro.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.