Casa Muzeelor, aflată în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, va fi inaugurată pe 22 iulie şi va găzdui cinci entităţi culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iaşi, vor funcţiona cinic noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism şi Muzeul Pogromului de la Iaşi.

În ziua inaugurării, accesul la toate muzeele componente va fi gratuit.

Muzeul Literaturii Române valorifică numeroase documente şi obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite. Expoziţia permanentă propune o incursiune în istoria literară românească, organizată în 14 săli de expoziţie, aflate la etajul întâi al Casei Muzeelor.

Muzeul Poezie(i), primul muzeu din România dedicat ideii de poezie, cuprinde o expoziţie conceptuală, într-un limbaj artistic original, cu spirit ludic. Creatorul întregului concept este Ion Barbu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din România.

Muzeul Teatrului Evreiesc în România - deschis la Iaşi, oraşul în care s-a înfiinţat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiş din lume - reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc şi valorifică moştenirea instituţiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spaţiul românesc. Amplasat la parterul Casei Muzeelor, acesta cuprinde o expoziţie permanentă distribuită pe 11 săli.

Muzeul Copilăriei în Comunism cuprinde o expoziţie permanentă împărţită în două secţiuni: o parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare şi familiale.

Muzeul Pogromului de la Iaşi, realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum, a fost inaugurat cu ocazia comemorării a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941. În sălile de expoziţie destinate Muzeului Pogromului de la Iaşi sunt expuse fotografii din timpul Pogromului, o hologramă, mărturii ale supravieţuitorilor, documente şi artefacte.

În Casa Muzeelor funcţionează şi sediul administrativ al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, săli de expoziţii, ateliere, educaţie muzeală, o sală multifuncţională de conferinţe, precum şi un depozit de patrimoniu şi biblioteca muzeului.

Proiectul „Casa Muzeelor”, care adaugă 5 muzee noi celor 12 deja existente, vine să consolideze preocuparea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi pentru dezvoltarea permanentă a instituţiei, dar mai ales pentru a oferi vizitatorilor din Iaşi şi de pretutindeni urme consistente şi definitorii ale unei istorii care i-a creat oraşului nostru renumele de capitală a culturii.

„Realizarea tuturor acestor muzee are la bază un efort colectiv major, pentru care le sunt recunoscător tuturor colegilor mei. Şi am marcat cuvântul «tuturor» întrucât, indiferent dacă au fost implicaţi direct, în echipele de implementare, sau şi-au asumat alte sarcini tocmai pentru ca aceste echipe să poată funcţiona, toţi angajaţii MNLR Iaşi au contribuit la realizarea expoziţiilor din noul sediu”, a transmis într-un comunicat Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iaşi.

Muzeele vor putea fi vizitate de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.