Expoziţia temporară "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944" va fi deschisă, miercuri, la ora 15.00, la Muzeul Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" din Baia Mare, potrivit unui comunicat transmis de Muzeul "Antipa".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni şi cu Muzeul Municipiului Bucureşti. 

Vizitatorii vor afla cu acest prilej povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale familiei regale, prietenie dezvăluită de nepreţuite obiecte, documente şi fotografii inedite din colecţiile muzeelor partenere.

Expoziţia, care a fost prezentă în holul central al Muzeului "Antipa", a fost găzduită mai apoi la Muzeul Naţional Peleş, în holul de onoare al Castelului Pelişor, la Muzeul Brăilei "Carol I", la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Primele pagini ale acestei poveşti despre "O Prietenie Regală" au fost scrise la Peleş în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, şcolit la o prestigioasă universitate din Germania, a avut onoarea de a-i prezenta regelui Carol I planurile sale de viitor. Suveranul i-a devenit de atunci "un adevărat părinte care l-a sprijinit şi povăţuit până la sfârşitul vieţii sale".

Prin această expoziţie, publicul îl va descoperi pe Grigore Antipa - prietenul devotat, cel care alături de familia regală călătorea an de an în Delta Dunării şi despre care regina Maria îşi aminteşte cu plăcere în celebrele sale Memorii: "Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. Îşi făcuse studiile în Germania şi vorbea nemţeşte cu aceeaşi uşurinţă ca şi limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei". 

Regele Carol I l-a considerat pe Grigore Antipa de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului. A fost prietenul de-o viaţă al regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului păstrează semnăturile membrilor familiei regale a României, care an de an reveneau la Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.

În 1933, la aniversarea instituţiei pe care o conducea, Grigore Antipa spunea că muzeul "trebuie să devină un adevărat focar de ştiinţă şi cultură al neamului românesc". Cu aceeaşi ocazie, regele Carol al-II-lea afirma că "muzeul acesta este una din instituţiile de cultură ale României cu care ne putem făli şi care a dus bunul renume al ţării noastre peste graniţe" şi, în semn de profundă recunoştinţă pentru făuritorul muzeului modern, hotărăşte ca instituţia să poarte numele "Dr. Grigore Antipa".

Expoziţia poate fi vizitată între 31 iulie - 27 octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.