O mini expoziţie-investigaţie, care are drept temă misterioasa „dispariţie” a portretului poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924 şi publicat în revista „Contimporanul” în acelaşi an, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă al României din 17 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia cuprinde „exponate probă” care documentează întregul proces de descoperire a unui tablou celebru, considerat dispărut de către cercetători, dar aflat în tot acest timp sub ochii noştri.

Intrigată de unele detalii ale lucrării, curatorul Monica Enache a pornit cercetarea de la presupunerea că "Portretul lui Tristan Tzara", aflat la MNAR, a fost suprapus peste pictura din 1924. Propunându-şi să elucideze această dilemă, curatorul povesteşte că „într-o primă etapă, împreună cu restauratorii laboratorului de pictură ulei al muzeului, a analizat pictura în lumină razantă, fapt ce a oferit un prim argument. Prin acest procedeu a devenit vizibil faptul că actuala compoziţie este pictată peste o alta, iar volumele evidenţiate în acest mod se suprapun pe traseele de bază ale compoziţiei din 1924, atât cât se poate decela examinând reproducerea din „Contimporanul”.

Cu concursul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică - INOE 2000 a fost realizată o analiză cu raze X a picturii, care a permis confirmarea ipotezei.

În cadrul expoziţiei, publicul va putea studia atât "Portretul lui Tristan Tzara", cât şi imagini ale picturii, realizate în lumină razantă şi fluorescentă, alături de radiografii, toate probând prezenţa portretului interbelic dedesubtul celui care se poate admira astăzi în colecţiile MNAR.

De asemenea, publicul va putea urmări şi un material video înfăţişând fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul în care portretul a fost pentru prima dată expus după intervenţia artistului, în varianta cunoscută  astăzi.

Cu acest prilej, MNAR lansează Caietele Galeriei de Artă Românească Modernă, o publicaţie periodică care îşi propune să comunice publicului ultimele studii şi cercetări ale specialiştilor noştri. Primul număr este dedicat expoziţiei "Istoria ascunsă a unui portret-simbol - Tristan Tzara".

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.