Spectacolul de teatru pentru copii "Povestea Marii Uniri şi a Primului Război Mondial" va avea premiera oficială duminică, de la ora 11.00, la Iaşi şi luni, de la ora 19.00, la Bucureşti, la Teatru la Cinema. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe www.teatrulacinema.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul povesteşte, pe înţelesul copiilor cu vârsta mai mare de 4 ani, care au fost personalităţile marcante şi evenimentele care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Regele Carol, regele Ferdinand, regina Maria, Ecaterina Teodoroiu sau Mihail Kogălniceanu sunt doar câţiva dintre cei despre care cei mici vor afla mai multe cu această ocazie şi alături de care vor putea fredona cântecele vremii.

Celebra bătaie cu flori de la 10 Mai, reconstituită în cadrul spectacolului, este un alt moment de care copiii se vor bucura. În încheiere, actorii şi publicul intonează imnul României.

"Ne-am dorit să aducem în faţa copiilor un spectacol care să îi ajute să înţeleagă mai bine evenimentele complexe care au dus la Marea Unire, povestite, desigur, pe înţelesul lor. Adică la fel cum i le-ar spune un bunic nepoatei lui şi cum, de altfel, şi începe piesa noastră. Am căutat să găsim un echilibru între cantitatea de informaţie pe care le-o puteam oferi pe durata limitată a unei reprezentaţii şi componenta de divertisment pe care lumea o aşteaptă când vine la teatru. Am avut trei repetiţii cu publicul până acum, iar copiii, chiar şi cei mai mici, au fost captivaţi pe întreaga durată a acestora, aşa că noi credem că am reuşit să demonstrăm că, prezentată adecvat, istoria nu este deloc plictisitoare", a declarat Alina Munteanu, preşedintele Asociaţiei CRESC.

Magda Frâncu, regizoarea spectacolului şi autoarea textului, a declarat: "Nicolae Iorga spunea: <<Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii>>... sper că am reuşit să îi apropii pe spectatori, atât pe cei mici, cât şi pe cei mari, de o parte a istoriei poporului nostru, pagina care a dus la ceea suntem noi astăzi... un popor unit! Cred că este un spectacol de la care pleci atât cu informaţii, cât şi cu multă emoţie, pentru că am urmărit să pun accentul pe umanitate, pe ceea ce suntem... dincolo de mască sau rang. Am prezentat evenimente precum venirea regelui Carol, Războiul de Independenţă, încoronarea regelui Carol şi Bătaia de flori de la şosea. Un moment extrem de emoţionant este discursul de rămas-bun al regelui Carol, înainte ca el să părăsească această lume, după 48 de ani de domnie. Intrarea României în Primul Război Mondial, cu sacrificiile făcute de oameni precum Ecaterina Teodoroiu, deciziile grele pe care le-au avut de luat regele Ferdinand şi regina Maria, precum şi întoarcerea victorioasă a României din război, urmată de Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, fac, desigur, şi ele parte dintre momentele istorice amintite în spectacol. Sunt extrem de bucuroasă şi recunoscătoare că  mi-a fost încredinţat acest copil numit <<Povestea Marii Uniri şi a Primului Război Mondial>>, sper că l-am crescut frumos, cu mândria şi duioşia poporului român". 

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Irina Enache, Alina Dumitrelea, Daniel Marcu şi Valentin Corneanu.

Spectacolul a fost realizat de către Asociaţia Centrul Regional pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (CRESC)  în cadrul proiectului "Caravana cu Poveşti de 100 de ani! - Marea Unire şi Primul Război Mondial pe înţelesul celor mici'", cu fonduri primite de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin programul de aniversare a Centenarului României (1918 -2018) şi a Primului Război Mondial. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.