Scurtmetrajul „Potemkiniştii” regizat de Radu Jude va avea premiera mondială luna viitoare în cadrul celei de-a 75-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (17-28 mai 2022).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producţia a fost selectată în programul Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a prestigiosului festival.

Filmul scris şi regizat de Radu Jude porneşte de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucişătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

„Potemkiniştii” este o comedie despre artă, istorie, memorie şi cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiţă de Caragiale încrucişată cu un video-eseu de Mark Rappaport".

Alexandru Dabija şi Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuţiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul şi mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireşica Cuciuc, coafura şi machiajul, de Bianca Boeroiu.

„Potemkiniştii” este producţie microFILM cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Radu Jude a mai fost prezent la Cannes, tot în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în 2014, cu „Trece şi prin perete”, recompensat cu Prix Illy, menţiune specială, dar şi în 2013 cu scurtmetrajul “O umbră de nor”.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut - „Cea mai fericită fată din lume” - premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiţie cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În acelaşi an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Veneţia.

La ediţia din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, în competiţia de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.