Populaţiile de animale sălbatice au scăzut cu peste două treimi în 50 de ani, potrivit unui raport amplu realizat de grupul World Wildlife Fund (WWF), citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul arată că acest „declin catastrofic” nu dă semne de încetinire şi avertizează că natura este distrusă de oameni cu o viteză fără precedent.

Natura este „în cădere liberă” pe măsură ce ardem păduri, pescuim mai mult decât necesar şi distrugem zonele sălbatice, a spus Tanya Steele, director la WWF.

„Ne distrugem lumea - singurul loc pe care îl numim acasă - punându-ne în pericol sănătatea, siguranţa şi supravieţuirea pe Pământ. Natura ne trimite acum un disperat SOS şi a mai rămas puţin timp”, a subliniat ea.

Pentru acest raport au fost analizate mii de specii de animale sălbatice, monitorizate de conservaţionişti în habitate de peste tot din lume.

Ei au înregistrat, în medie, o scădere de 68% în cazul a peste 20.000 populaţii de mamifere, păsări, amfibieni, reptile şi peşti din 1970 până astăzi.

Declinul este o dovadă clară a distrugerii provocate de activitatea umană asupra mediului natural, a spus dr. Andrew Terry, director la Zoological Society of London (ZSL).

„Dacă nu se schimbă ceva, populaţiile vor continua să scadă, fără îndoială, ducând la dispariţia faunei sălbatice şi ameninţând integritatea ecosistemelor de care depindem”, a adăugat el.

Raportul mai arată că pandemia de Covid-19 este un memento puternic pentru modul în care oamenii şi natura sunt interconectaţi.

Factori despre care se crede că duc la apariţia pandemiilor - inclusiv dispariţia unor habitate şi folosirea şi comercializarea animalelor sălbatice - se numără între cei care stau la baza declinului vieţii sălbatice.

Dacă sunt luate măsuri urgente de conservare şi dacă oamenii îşi schimbă modul de a produce şi consuma hrana, acesta poate fi oprit.

International Union for Conservation of Nature (IUCN) a evaluat peste 100.000 de specii de plante şi animale, iar peste 32.000 de specii sunt ameninţate cu dispariţia. 

În 2019, un grup de oameni de ştiinţă din mai multe ţări a concluzionat că 1 milion de specii (500.000 de animale şi plante şi 500.000 de insecte) sunt ameninţate cu extincţia, unele în decurs de decenii.

După acest raport al WWF, Organizaţia Naţiunilor Unite urmează să prezinte marţi cea mai recentă analiză a sa asupra stadiului naturii la nivel global.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.