Populaţia de fluturi-monarh în pădurile mexicane unde îşi petrec iarna a scăzut în acest sezon la a doua cea mai mică cifră înregistrată vreodată, oferind o perspectivă sumbră a insectelor portocalii şi negre, deja pe cale de dispariţie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezenţa fluturilor emblematici a fost documentată doar pe o suprafaţă de 0,9 hectare de pădure din câteva state mexicane, unde aceştia îşi petrec în mod tradiţional iarna, potrivit celui mai recent studiu anual publicat miercuri şi realizat de comisia pentru zone naturale protejate din Mexic şi de grupul de mediu World Wildlife Fund (WWF), cu sediul în Elveţia.

La jumătatea anilor 1990, fluturii-monarh puteau fi găsiţi pe aproximativ 45 de hectare din aceleaşi păduri acoperite în mare parte de pini şi brazi, de-a lungul graniţei dintre statele Michoacan şi Mexic.               

Cifra pentru iarna 2023-2024 marchează a doua cea mai scăzută cifră de când a început studiul populaţiei, în urmă cu peste trei decenii, şi este în scădere cu aproape 60%, doar faţă de iarna precedentă.               

Biologii dau vina pentru această scădere pe temperaturile mai ridicate decât în mod obişnuit şi pe condiţiile de secetă în care fluturele se reproduce, în principal în statele din nord-vestul SUA, precum Washington, Oregon şi California.               

Vremea nefavorabilă, înrăutăţită de schimbările climatice, se traduce prin mai puţină lăptişor de matcă, planta în care fluturii îşi depun în principal ouăle şi cu care se hrănesc puii lor de omidă.               

Într-una dintre migraţiile epice ale faunei sălbatice de pe planetă, fluturii zburători călătoresc spre sud până la 4.500 km (2.800 de mile), din locuri aflate la nord de Canada, pentru a-şi petrece în cele din urmă iarna în Mexicul mai cald, unde milioane de fluturi se agaţă de copaci care îi protejează de ploaie şi de frig.               

Populaţiile de fluturi-monarh fluctuează de la an la an, iar recent, în 2021, acelaşi studiu a arătat o creştere de 35% pentru a acoperi aproximativ 7 acri.               

Oficialii şi activiştii au cerut mai multe acţiuni pentru a stimula specia, inclusiv necesitatea de a face faţă ameninţărilor reprezentate de erbicidele care decimează lăptişorul de matcă, plus conservarea pădurilor.               

"Nu putem să lăsăm garda jos", a declarat Jorge Rickards, şeful biroului WWF din Mexic, după publicarea ultimelor date.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.