Regizorul franco-polonez Roman Polanski revine asupra "ororii" din timpul copilăriei sale într-un nou documentar care i-a fost dedicat, prezentat, duminică, la Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul îl urmăreşte pe Roman Polanski în acest oraş unde şi-a petrecut copilăria, în compania prieteniului său dintotdeauna, fotograful Ryszard Horowitz, supravieţuitor al Holocaustului, pe care l-a întâlnit într-un ghetou evreiesc din Cracovia, în timpul războiului. 

Filmul "Polanski, Horowitz. Hometown", care a deschis festivalul, vorbeşte despre "memorie, confruntarea cu trecutul, efemeritatea, trauma şi destinul", explică Mateusz Kudla, care a realizat şi produs filmul împreună cu Anna Kokoszka-Romer.

"Prin aceste personaje care au avut şansă, care au supravieţuit, vrem de asemenea să arătăm tragedia tuturor celor care au trăit într-un ghetou din Cracovia şi nu au mai ieşit niciodată", a explicat el pentru AFP. 

Regizorul filmului "Pianistul" îşi aminteşte că a văzut un ofiţer nazist care împuşca în spate o femeie în vârstă şi sângele ţâşnea ca dintr-o arteziană. 

"Eram terifiat, am alergat până la poarta din spatele meu (...) şi m-am ascuns în spatele scărilor", povesteşte cineastul, care avea doar 6 ani când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. "A fost prima mea întâlnire cu oroarea". 

Filmul imortalizează întâlnirea dintre Roman Polanski cu nepotul Stefaniei şi a lui Jan Buchala, cuplul de ţărani polonezi care l-au ascuns aproape doi ani în satul Wysoka, în sudul ţării. 

Scos clandestin din ghetou, prin grija tatălui său, micul Roman a locuit la mai multe familii înainte de a se întâlni cu familia Buchala, care au primit postum, în octombrie 2020, medalia "Drepţi între popoare" decernată de Israel celor care au ajutat la salvarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Documentarul nu menţionează acuzaţiile de viol aduse lui Polanski, declarat persona non grata la Hollywood.

"Nu face obiectul acestui film şi nu era nici intenţia noastră de a apăra sau a acuza pe cineva. Acest film este consacrat unui alt capitol din viaţa lui Roman Polanski", a declarat pentru AFP Kokoszka-Romer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.