Poetul Francisco Brines, în vârstă de 88 de ani, este laureatul Premiului „Miguel de Cervantes” (Premio de Literatura en Lengua castellana Miguel de Cervantes) pe 2020, în valoare de 125.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul „Cervantes” este cea mai importantă distincţie din literatura de limba spaniolă oferită de Ministerul Culturii şi Sportului.

Anunţul privind câştigătorul de anul acesta a fost făcut luni seară de ministrul José Manuel Rodríguez Uribes.

Juriul a evidenţiat că Brines, născut în Oliva (Valencia) în 1932, este un maestru al poeziei spaniole actuale recunoscut de toate generaţiile care i-au urmat. Opera sa poetică, introspectivă, vorbeşte „de la carnal la metafizic şi spiritual”, citează TVE.

În 2018 şi 2019, premiul a revenit tot unor poeţi - Ida Vitale, respectiv Joan Margarit.

Brines face parte din aşa-numita Generaţie 50, alături de Claudio Rodríguez, Ángel González, José Agustín Goytisolo, Jaime Gil de Biedma şi José Ángel Valente, între alţii.

Din 2006, el este membru al Academiei Regale Spaniole. În plus, este doctor honoris causa la Universidad Politécnica de Valencia şi a fost lector de literatură spaniolă la Universitatea Cambridge şi profesor de spaniolă la Universitatea Oxford.

De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, între care Premio de las Letras Valencianas (1967), Premio Nacional de Poesía pentru „El otoño de las rosas” (1987), Premio Nacional de las Letras Españolas (1999), Premio de Poesía „Federico García Lorca” (2007) şi Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana (2010).

În urmă cu patru ani, a fost publicată „Jardín nublado”, o selecţie a celor mai bune poezii ale lui care cuprinde şi câteva texte inedite, iar în 2017, „Entre dos nadas”, colecţie de zece poezii inedite şi peste o sută de poezii alese de prieteni, cititori şi analişti ai operei lui.

În 2018, a fost publicată „Antología poética”, care acoperă întreaga traiectorie a autorului, de la primul volum, „Las brasas” (1959), până la „La última costa” (1995) şi alte poezii.

Orice scriitor poate fi propus pentru acordarea acestui premiu doar dacă opera sa este scrisă în limba spaniolă. Candidaţii pot fi propuşi de Academie, de autori premiaţi la ediţiile anterioare, instituţii ale căror obiective au legătură cu literatura şi limba spaniolă şi de membrii juriului.

Premiul propriu-zis este acordat anual în cadrul unei ceremonii ce are loc pe 23 aprilie, când este comemorată moartea lui Miguel de Cervantes. Ea are loc la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, iar regele Spaniei este cel care îl înmânează.

Anul acesta, ceremonia nu a avut loc din cauza pandemiei.

Juriul care decide câştigătorul Premiului „Cervantes” este alcătuit din ultimii doi câştigători, un membru al Academiei Regale Spaniole, un membru al Academiilor de Limbă Spaniolă din America şi Filipine, reprezentanţi ai presei literare propuşi de asociaţii de presă, directorul Institutului „Cervantes” şi ministrul Culturii.

Între cei care au primit această distincţie, de-a lungul anilor, se numără mexicanul Octavio Paz, peruanul Mario Vargas Llosa şi spaniolul Camilo José Cela, toţi trei laureaţi cu Nobel.

Premiul „Miguel de Cervantes” nu poate fi acordat ex aequo şi nici postum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.