Poetul catalan Joan Margarit, câştigătorul Premiului „Miguel de Cervantes” pe 2019, a murit marţi la Barcelona, la vârsta de 82 de ani, din cauza unui cancer, anunţă El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Margarit ale cărui opere complete au fost publicate recent sub titlul „Todos los poemas (1975 - 2015)”, a fost arhitect şi, din 1968, profesor la Şcoala de Arhitectură din Barcelona.

La începutul anul 2019, el a publicat autobiografia „Para tener casa hay que ganar la guerra”. În luna mai a aceluiaşi an, Margarit a fost recompensat cu premiul „Reina Sofía de Poesía Iberoamericana”.

Născut pe 11 mai 1938, în Lleida, Margarit a scris poezie şi proză, atât în catalană, cât şi în spaniolă, iar volumele lui au fost traduse în şapte limbi.

Între titlurile publicate, sunt recunoscute „Joana” şi „Casa de Misericordia”, „Doméstico nací”, „Crónica” şi „Predicción para un bárbaro”.

Ca arhitect, a participat la lucrările de construcţie pentru Sagrada Familia a lui Gaudí, dar şi, aşa cum îi plăcea să îşi amintească, la realibiltarea edificiilor imigranţilor din anii 1950 şi 1960 în Sant Roc, La Pau şi Besòs, unde, sublinia el, „am cunoscut oameni umili fantastici”.

„În poezie nu poţi lăsa nimic pe dinafară; totul e înăuntru şi aici există de asemenea multă mizeri: ranchiună, lucruri urâte... Trebuie să ştii să găseşti ce e bun şi să îl transformi în cuvinte”, spunea el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.