Poeta Carilda Oliver, simbol cubanez al versului erotic, a murit miercuri, la vârsta de 96 de ani, lăsând o operă de peste 40 de volume publicate în mai multe limbi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recompensată cu Premiul Naţional pentru Literatură, Oliver va fi incinerată, iar cenuşa va fi păstrată în casa ei din oraşul natal, Matanzas, au transmis autorităţile.

Carilda Oliver s-a născut pe 6 iulie 1922 şi a trăit în oraşul situat la 100 de kilometri de La Havana. A debutat în poezie în 1943, cu volumul „Preludio Lírico”.

Şapte ani mai târziu, a primit Premiul Naţional pentru Poezie, oferit de Ministerul Educaţiei, pentru cel mai cunoscut volum al ei, „Al sur de mi garganta" (1949).

Provocând dictatura lui Fulgenio Batista (1952-1958), ea a scris „Canto a Fidel”, poem dedicat liderului Fidel Castro, care comanda la acea vreme gherila din Sierra Maestra împotriva lui Batista.

A urmat cursuri de Drept, iar poezia ei erotică i-a adus popularitate mai ales odată cu poemul „Me desordeno, amor, me desordeno”.

Pe o stradă din Vechea Havana poezia ei „La Tierra” este inscripţionată pe o placă de bronz.

A pictat şi a sculptat, iar cele mai importante premii obţinute de ea au fost Premiul Naţional pentru Poezie (1950), Premiul Naţional pentru Literatură (1997) şi Premiul Internaţional „José de Vasconcelos” (2002).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.