Platforma www.muzeulabandonului.ro este activă de luni. În această etapă a proiectului, publicul va putea explora exteriorul clădirii muzeului şi câteva dintre facilităţile proiectului. Interiorul şi expoziţiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de poveşti despre abandon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Muzeul Abandonului este un muzeu interactiv virtual realizat printr-un proces mixt de documentare a unor mărturii şi arhivarea digital-tridimensională a unui imobil - Centrul de plasament pentru minori cu handicap din Sighetul Marmaţiei. Este un nor de puncte ce arhivează într-un spaţiu virtual istoria recentă a unui loc şi fenomen mai puţin cunoscute publicului larg”, a afirmat Ciprian Făcăeru, coordonator al aplicaţiei imersive ce stă la baza muzeului digital.

În această etapă, pe www.muzeulabandonului.ro se poate explora exteriorul clădirii, care prin scanare digitală a devenit căminul acestui proiect de recuperare memorială şi istorică a unui loc simbolic pentru întreg fenomenul abandonului în România.

Căminul-spital pentru minori irecuperabili de la Sighetul Marmaţiei a fost înfiinţat în 1973. Clădirea a fost proiectată special pentru a găzdui şi îngriji 200 de copii consideraţi de statul român irecuperabili. Timp de 30 de ani de funcţionare, 738 de copii au trăit închişi în această clădire. 279 din ei au murit aici. Dintre supravieţuitori, puţini pot depune mărturie, dar câţiva sunt parte din proiectul nostru şi deja mărturiile lor sunt disponibile pe platformele asociate muzeului (paginile de Facebook şi Instagram  - Muzeul Abandonului).

Muzeul va găzdui în curând două expoziţii. Prima este intitulată „Sighet. Cămin-spital” - şi îşi propune să ofere vizitatorului o experienţă imersivă în existenţa sutelor de copii care şi-au trăit viaţa izolaţi între zidurile Căminului Spital pentru Irecuperabili de la Sighet. O a doua, „Mărturii 21”, va fi o expunere de testimoniale video despre abandon, în multiplele lui forme şi formule existente în mentalul şi emoţionalul societăţii în care trăim.

„Muzeul Abandonului m-a scos din zona de confort. Până acum am scris muzică pentru alte stări şi subiecte – de la bucurie la luptă sau meditaţie. Suferinţa copiilor de la Sighet a fost însă atât de mare, încât am realizat că orice notă nelalocul ei te aruncă afară din poveste. De abia când am văzut primele imagini ale clădirii de la Sighet am reuşit să intru total în proiect”, spune Zoli Toth, creator al scenografiei sonore a Muzeului Abandonului.

Muzeul Abandonului este un proiect unic în spaţiul românesc, ce vizează maparea culturii abandonului în România şi doreşte să ofere spaţiu de exprimare unei comunităţi ample, a cărei traumă colectivă nu a fost niciodată cu adevărat recunoscută şi discutată public - cea a sutelor de mii de copii abandonaţi atât în anii comunismului, cât şi în istoria recentă a ţării noastre.

Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital şi participativ şi Mărturii 21 sunt co-finanţate de AFCN - Administraţia Fondului Cultural National şi de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiectul a fost co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.