Salariaţii Pixar au transmis o scrisoare deschisă în care acuză Disney, compania-mamă, de faptul că cenzurează tentativele lor de a include personaje LGBT în lungmetrajele lor. Această scrisoare semnată de „angajaţii LGBTQIA+ de la Pixar şi aliaţii lor” vine în momentul în care studiourile Disney sunt criticate pentru inacţiunea lor în faţa unei legislaţii considerate drept anti-gay care agită Florida.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dragă Pixar, am văzut poveşti grozave pline de personaje diverse revenind la Disney reduse la firimituri din ceea ce erau”, au scris ei în scrisoarea trimisă către Variety. 

Semnatarii adaugă: „Aproape toate momentele de afecţiune gay sunt tăiate din ordinul Disney, în ciuda protestelor echipelor creative şi a liderilor de la Pixar. Chiar dacă creaţia conţinuturilor LGBTQIA+ era un răspuns la legislaţii discriminatorii, noi suntem împiedicaţi să le creăm”. 

Nemulţumirea Pixar vine pe un fundal politic tensionat: marţi, Senatul din Florida a adoptat o lege controversată care interzice predarea despre identitatea de gen şi orientarea sexuală în şcolile primare publice.

Supranumită „Don't say gay” („Nu spune gay”), acest text de lege care se va aplica în grădiniţe până la nivelul CE2 riscă să prejudicieze tinerii din comunitatea LGBT+, potrivit detractorilor săi. Trebuie să mai fie semnat de Ron DeSantis, guvernatorul republican al statului Florida, favorabil acestei iniţiative. 

Potrivit The Hollywood Reporter, compania Disney a fost criticată în ultimele săptămâni pentru refuzul de a vorbi, dar şi pentru că potrivit mass-media americane, societatea a făcut donaţii unor aleşi favorabili textului de lege. 

PDG al Disney, Bob Chapek, a afirmat luni, într-o notă internă către angajaţii Disney şi Pixar, că susţine „fără echivoc” angajaţii LGBT şi a precizat că Disney a susţinut financiar politici „care s-au poziţionat pentru şi contra acestei legislaţii”, încercând să-şi justifice tăcerea: 

„Aşa cum am constatat în mai multe rânduri, declaraţiile marilor companii au influenţat foarte puţin schimbările de opinii (...). Consider că cea mai bună modalitate prin care compania noastră poate aduce schimbări pe termen lung este prin conţinutul inspirator pe care îl producem, cultura pe care o creăm şi diversele organizaţii pe care le susţinem”.

Miercuri, cu câteva ore înainte de publicarea acestei scrisori, Bob Chapek a vorbit la o întâlnire cu acţionarii pentru a anunţa o donaţie de 5 milioane de dolari către Human Rights Campaign, un grup pro-LGBT. Acesta din urmă a refuzat donaţia „atât timp cât Disney nu va lua poziţie public aşa încât propunerile periculoase (...) să nu devină legi periculoase”. 

În ultimii ani, Disney a făcut primii paşi timizi către reprezentarea LGBT, dar adesea atrage mai multe critici decât aplauze. Cel mai recent episod din „Star Wars” avea să marcheze istoria cu primul sărut lesbian al francizei. Dar odată ajuns în cinematografe, el a fost numit un simbol oportunist de apărătorii drepturilor LGBT, aşa că scena fost tăiată. Filmul de animaţie Pixar „Onward”, care a prezentat un ciclop lesbian, a fost cenzurat în multe ţări din Orientul Mijlociu, precum şi în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.