Pita de Pecica a devenit produs de origine protejată, cu indicaţii geografice protejate (IGP). În cursul lunii iulie urmează înregistrarea denumirii "Pită de Pecica" în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate „Pită de Pecica” (IGP), potrivit hotărârii Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o realizare unică în judeţul Arad şi extrem de rară şi la nivel naţional! Felicit echipa care a lucrat la acest proiect, în primul rând pe sufletista doamnă Marinela Petran, directorul GAL Pecica şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală. Felicit si brutarii din Pecica pentru că duc mai departe tradiţia pâinii pe vatră, dar şi administraţia pecicană, fiindcă a crezut în acest proiect. Ca preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, că pecican, sunt mândru de această realizare! ", a declarat Iustin Cionca.

"În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de înregistrare a denumirii „Pită de Pecica”, depusă de România, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Deoarece Comisiei nu i s-a comunicat nicio declaraţie de opoziţie motivată în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, denumirea „Pită de Pecica” trebuie, prin urmare, înregistrată", se arată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1221 al Comisiei Europene.

Pita de Pecica este unul dintre cele mai puternice branduri gastronomice româneşti. La Pecica a fost construit şi un Muzeu al Pitei, unde este pusă în valoare această tradiţie seculară de coacere a pâinii de casă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.