Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă piese reprezentative din colecţiile sale în cadrul expoziţiei "Puterea credinţei - comemorarea a 500 de ani de la Reformă. Transilvania şi Debrecen" care se deschide luni la Muzeul "Déri" din Debreţin, Ungaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia evidenţiază rolul important pe care l-au avut principii Transilvaniei în răspândirea credinţei Reformate sau Calviniste care a dus la înflorirea vieţii economice, culturale şi intelectuale.

După pierderea bătăliei de la Mohács (1526), soarta Debreţinului a fost strâns legată de cea a Transilvaniei. Oraşul cu religie Reformată a avut sprijinul unor principi ai Transilvaniei precum Ştefan Bocskai, Gabriel Bethlen şi Gheorghe Rakoczi I.

În expoziţie sunt prezentate, alături de piese ale Muzeului "Déri", obiecte reprezentative provenind din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României precum artefacte şi piese numismatice rare - sceptrul lui Ştefan Bocskai (1605), moneda de 100 de ducaţi emisă de Mihail Apafi (1676) -, dar şi garnituri de podoabe nobiliare - surguci pentru cuşmă, pinteni, curea pentru sabie - şi o sabie cu teacă aparţinând lui Gabriel Bethlen (începutul sec. al XVII-lea).

O piesă reprezentativă a expoziţiei este una dintre cele mai importante tipărituri rămâneşti, care cuprinde prima traducere integrală a Noului Testament, în limba română, datând  din 1648.

"Noul Testament de la Bălgrad" (Alba Iulia) are 670 de pagini tipărite în limba română cu caractere chirilice.  Pe dosul paginii de titlu, se află stema Principelui Transilvaniei, Gheorghe Racoczy I. Cartea a fost tradusă şi tipărită sub patronajul şi pe cheltuiala acestuia, de către Simion Ştefan, mitropolitul ortodox al Ardealului, în tipografia Crăiască din Alba Iulia.   

Vernisajul expoziţiei are loc luni, la ora 16.00 (ora Ungariei) la Muzeul "Déri" din Debreţin, şi va fi deschisă până în 31 martie 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.