Piesa “Ursul” de A.P. Cehov, în regia lui Felix Alexa şi din distribuţia căreia face parte Marius Bodochi, deschide stagiunea teatrală 2016 - 2017 la Teatrul de Stat Constanţa, spectacolul având loc pe 1 octombrie, de la ora 19.00. Regizorul spune că această piesă vorbeşte despre intensitatea vieţii, fiind "o comedie amară, cinică, pe muchie de cuţit".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul Felix Alexa a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că se află pentru a doua oară la Constanţa, după ce acum opt ani a montat o altă piesă aici şi că la piesa “Ursul” a lucrat în luna august, timp de trei săptămâni, lăudând profesionalismul întregii echipe. Regizorul a spus că “Ursul” conţine toate calităţile marilor piese ale lui Cehov.

“Am ales un text arhicunoscut - «Ursul», de Cehov, dar cred că am reuşit cu toţii, echipa aceasta, să impunem un punct de vedere foarte personal şi modern asuprau unui text atât de clasic. E al patrulea sau cincilea spectacol de Cehov pe care eu îl montez în România sau în străinătate şi vă pot spune că o piesă scurtă a lui Cehov, «Ursul», conţine în germene toate calităţile marilor lui texte, marilor lui piese. Este o comedie teoretic, dar este o comedie foarte pe muchie de cuţit, o comedie amară, o comedie cinică, o comedie care aduce cumva ceva din nebunia zilelor în care trăim noi astăzi într-o lume contemporană în continuă demenţă”, a declarat Felix Alexa.

El spune că această piesă vorbeşte despre intensitatea vieţii şi despre cât de puternice pot fi sentimentele între oameni.

“Publicul din Constanţa poate să vadă un spectacol care nu e numai o comedie, nu e numai distractiv, este un spectacol care vorbeşte despre intensitatea vieţii şi despre cât de puternice pot fi senzaţiile şi sentimentele între oameni. La un moment dat, atât de intense şi puternice încât de la ură sau aparent nepotrivire, se poate trece în extrema cealaltă în câteva zeci de minute. Aceste răsturnări de situaţie extraordinare, care există în piesă şi pe care eu le-am pus ca regizor la extremă, cât mai departe, ţin cumva de ceea ce trăim noi astăzi şi piesa «Ursul» devine dintr-un spectacol clasic o piesă foarte modernă. Nu este făcut în Rusia, este făcut în orice ţară posibilă pentru că este vorba despre oameni şi despre senzaţii şi reacţii umane, extreme, puternice, violente uneori, încărcate de iubire nebună şi de ură pe măsură. Aceste lucruri ţin de lumea contemporană”, a explicat Felix Alexa.

El consideră că un oraş precum Constanţa trebuie să aibă parte de efervescenţă culturală.

“Ar fi păcat ca într-un oraş atât de mare şi important să nu existe mai multă efervescenţă culturală. Lucrul ăsta poate fi impus uneori şi lucrul se poate impune făcând spectacole bune, punând chiar mai multe spectacole pe săptămână, prin evenimente care se creează. E o efervescenţă de care lumea are nevoie”, a menţionat regizorul.

La rândul său, Marius Bodochi, care face parte din distribuţia acestui spectacol, a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că a lucrat pentru prima oară în Constanţa în urmă cu opt ani tot cu Felix Alexa, ei având până în prezent şapte sau opt colaborări. El spune că este palpitant pentru un actor să joace şi în alte teatre, alături de oameni noi.

“Este palpitant pentru un actor să joace în alte teatre, să joace în colaborare, cu feţe noi, cu oameni noi. A fost lucrul cu Felix, cu care sunt obişnuit, cred că sunt la a şaptea, a opta colaborare cu Felix. Regizorii sunt ca iubitele: trebuie să ştii cum să-i iei, ce le spui, cum le spui, când vrei să pleci, când vrei să vii, de ce întârzii. Felix este foarte sensibil la modul cum se poartă actorii şi impune o disciplină, de care eu ca actor mai vechi ştiu că e nevoie. Nu ai Felix Alexa, cumpără-ţi, frate ! Măcăr o dată la un an - doi, pentru că altfel scapi hăţurile şi e foarte dificil să-ţi revii după ce ai scăpat hăţurile, după ce joci la întâmplare, după cum te duce pe tine instinctul în seara respectivă. E foarte greu să-ţi ordonezi apoi sufletul, stările, sentimentele, gândurile, e foarte dificil dacă nu te întâlneşti măcar cu un Felix Alexa care poate Tompa Gabor, care poate fi Andrei Şerban, care poate fi Mihai Mănuţiu, care poate fi Victor Ioan Frunză. Dacă nu te întâlneşti măcar o dată pe an cu unul de acest fel, e foarte dificil, poate deveni chiar imposibil să mai pluteşti”, a afirmat Marius Bodochi.

El a spus că ştie actori foarte talentaţi pe care “soarta i-a lăsat deoparte”.

”Eu cunosc actori, eu am zis că-s mai talentaţi decât mine, pe care soarta, pentru că nu au făcut ce trebuie făcut, i-a lăsat deoparte. Pentru că teatrul şi meseria de actor sunt ca o amantă geloasă, nu poţi să te cerţi decât o dată, a doua oară nu o să mai ai posibilitatea”, a povestit Marius Bodochi. 

Alături de Marius Bodochi, în acest spectacol mai joacă Dana Dumitrescu şi Marian Adochiţei.

Premiera piesei “Ursul”, de A.P. Cehov, care coincide cu deschiderea stagiunii 2016 - 2017 la Teatrul de Stat Constanţa, are loc pe 1 octombrie, de la ora 19.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.