Două capodopere ale picturii vechi româneşti sunt scoase la licitaţie în cel mai mare eveniment al pieţei româneşti de artă din această toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operele din Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, organizată în 22 octombrie, sunt realizate acum 200 de ani de cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler.

Portretele „Vorniceasa Smaranda Manu” şi „Marea visterniceasă Smaranda Sturdza-Balş” impresionează prin traseul pe care l-au avut, provenienţa completă de la artist la zi, vreme de peste două secole. Colecţia de pictură veche a familiei Manu reprezintă cea mai importantă colecţie de pictură veche românească, alcătuită de-a lungul unui secol, înglobând în evoluţia ei întreaga durată a secolului XIX.

Mihail Töpler este cunoscut mai ales prin seria de portrete feminine realizate în primii ani ai secolului XIX, mare parte dintre acestea reprezintând membri sau rude ale familiei Manu, din diverse ramuri. Portretul în peisaj „Vorniceasa Smaranda Manu”, de dimensiuni remarcabile, cel mai mare din seria portretelor feminine ale lui Töpler, a fost realizat în 1809 şi surprinde imaginea vornicesei alături de fiul ei Grigore. Evidente sunt îmbinarea armonioasă a elementelor tipice orientului - bijuteriile, semiluna însoţită de soare - cu cele ale modei vestice - rochia Empire sau maniera în care a fost realizată coafura. Portretul are un preţ de pornire de 10.000 de euro.

Opera remarcabilă a urmat un destin aparte, provenind din colecţia urmaşilor lui Constantin George Manu, fost ambasador la Londra şi Istanbul. Aceasta a fost confiscată de regimul comunist, depozitată la Muzeul Naţional de Artă al României, de unde a fost transferată în 1966 la Muzeul de Artă din Bacău, pentru ca ulterior, după un proces de retrocedare de lungă durată, să fie restituită moştenitorilor de drept din familia Manu.

Portretul Smarandei Manu a fost dublat, la vremea realizării sale, de cel al soţului Smarandei, vornicul Mihail Manu, ce pozează alături de fiica Ecaterina. Portretul-pereche, realizat tot de Mihail Töpler, de asemenea confiscat din mâinile boiereşti, a fost şi acesta retrocedat de Muzeul Naţional de Artă al României, pus în vânzare şi adjudecat în noiembrie 2016.

Şi portretul „Marii vistirnicese Smaranda Sturdza-Balş”, fiica marelui logofăt Alexandru Sturdza, beneficiază de măiestria aceluiaşi  înzestrat portretist al boierimii pământene de la 1800. Opera, având un preţ de pornire de 10.000 de euro, provine din prestigioasa colecţie de pictură românească Smaranda Balş, transmisă ulterior, prin căsătoria Ecaterinei Balş (nepoata Smarandei) cu Leon Gheoca, în colecţia familiei Ghika.

Expoziţia Licitaţiei de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti a fost deschisă publicului larg, astăzi, 8 octombrie, şi poate fi vizitată gratuit la Palatul Cesianu-Racoviţă în intervalul orar 10:00-20:00.

Expoziţia cuprinde aproximativ 200 de capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români din toate timpurile - Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petraşcu etc. (după criteriul dezirabilităţii acestora în piaţa de artă), toate urmând a fi vândute prin licitaţia de joi, 22 octombrie, care se va desfăşura online pe platforma Artmark Live.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.