Peste 9.000 de spectatori au fost prezenţi la concertele cuprinse în programul celei de-a patra ediţie a RadiRo, singurul festival din lume dedicat orchestrelor radio, care a avut loc în perioada 18 - 25 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio s-a încheiat duminică, la Sala Radio, cu un concert susţinut de RTE National Symphony Orchestra (Irlanda), cu un program integral Ceaikovski (Uvertura operei „Dama de pică”, Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a V-a).

A dirijat Nathalie Stutzmann, cunoscută mai ales ca voce de operă – contralto, care se află în stagiunea curentă la pupitrul unora dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume ca Philadelphia Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic şi National Symphony Orchestra Washington.

Invitat special al concertului de închidere RadiRo a fost şi violonistul Ray Chen, care a interpretat pe o vioară de patrimoniu universal: Stradivarius „Joachim” (1715), deţinută de virtuozul Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violonişti ai sec. XIX.

Cea de-a patra ediţie festivalului RadiRo a însemnat peste 9.000 de spectatori, în opt zile; opt concerte simfonice (Sala Radio) şi, în premieră la RadiRo, patru concerte de jazz (Sala Auditorium - Muzeul Naţional de Artă al României); 12 concerte transmise live de Radio România, înregistrate şi care vor fi difuzate de Televiziunea Română şi, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio; 3 mari orchestre europene prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Radiodifuziunii Elveţiei Italiene (Orchestra della Svizzera italiana) şi Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra).

În plus, cea mai veche orchestră radio europeană - Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) - a revenit în România cu 2 concerte, sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului.

Orchestra Naţională Radio, ansamblu ce împlineşte în acest an nouă decenii de la înfiinţare, a prezentat concertul inaugural al festivalului, sub bagheta dirijorului francez Jean-Claude Casadesus, şi un al doilea eveniment, cu Frédéric Chaslin la pupitru.

RadiRo a mai însemnat şi trei viori Stradivarius şi violoncelul de colecţie Giovanni Battista Rogeri (1671).

Secţiunea de jazz a adus-o la Bucureşti pe Aura Urziceanu (revenită în România după o lungă absenţă) şi 3 formaţii de jazz europene - Danish Radio Big Band (Danemarca), nominalizată la Grammy, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume, şi Big Band-ul Radio România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.