Un tezaur impresionant a fost descoperit pe un câmp în judeţul Timiş, respectiv peste 400 de modene de argint, datând din secolul al XVI-lea. Monedele au fpst găsite de un bărbat care deţine un detector de metale autorizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tezaurul descoperit are 429 de piese de argint care reprezintă monede de schimb, denari ungureşti şi groşi polonezi, potrivit unui comunicat de presă, transmis, luni, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.
 
”Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungureşti şi groşi polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observaţii el se datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulaţiei lor, precum şi a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curăţarea pieselor de către restauratori şi în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz acesta se leagă de luptele antiotomane şi de cucerirea otomană a regiunii şi este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanţă nu prea mare de cetatea Jdioara”, a declarat Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Naţional al Banatului.
 
Monedele au fost descoperite de un bărbat care deţine autorizaţie pentru detectorul de metale.
 
”Am autorizaţie pentru detectorul de metale din 2020. Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranţă la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăţi. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiştii de la Muzeul Banatului şi de la DJC Timiş  şi am reuşit să cercetăm întreaga zonă şi să dezgropăm înca aproape 400”, a declarat Petru Eugen Bănăţean Dunea, autorul descoperirii.
 
Ultimul tezaur asemănător descoperit este cel de la Timişoara din 2006, compus din 416 de denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenţei monedelor de schimb poloneze. 
 
Monedele se află la Muzeul Naţional al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea şi datarea lor exactă.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.