Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au oficiat, duminică, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, la finalul acesteia fiind citit Actul de sfinţire. Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali au participat la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, iar credincioşii au urmărit slujba de pe esplanada din faţa Catedralei pe ecrane special montate. Până la ora 18.00, 105 de persoane dintre cele care au participat la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au avut nevoie de îngriiri medicale, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Duminică seară, mai mulţi participanţi au încercat să forţeze cordonul jandarmilor, pentru a ajunge mai repede în lăcaşul de cult.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE ISU Bucureşti-Ilfov: 105 persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, nouă fiind transportate la spital

Până la ora 18.00, un număr de 105 persoane au fost asistate medical, dintre care nouă au fost transportate la spital, au anunţat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE Mai mulţi participanţi la manifestările de la Catedrala Mântuirii Neamului au încercat să forţeze cordonul jandarmilor

Mai mulţi participanţi la manifestările de la Catedrala Mântuirii Neamului au încercat să forţeze, duminică după-amiază, cordonul jandarmilor, pentru a ajunge mai repede în lăcaşul de cult.

Mai multe persoane în vârstă au încercat să forţeze gardurile puse de jandarmi, iar în îmbulzeala creată unii dintre aceşti participanţi au căzut şi s-au lovit.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jandarmii le-au cerut oamenilor să rămână pe loc, întrucât nu mai au unde să meargă, spaţiul fiind limitat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, la Digi 24, că sunt peste 600 de jandarmi care asigură ordinea la manifestări.

El a spus că estimarea numărului de participanţi revine organizatorilor, iar aceştia le-au comunicat că sunt 40-50.000 de persoane.

Pe de altă parte, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au anunţat că, până la ora 16.00, 93 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şase dintre acestea fiind transportate la spital.

UPDATE ISU Bucureşti-Ilfov: 83 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Un număr de 83 de persoane dintre cele care participă la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au avut nevoie de îngriiri medicale, duminică, până la ora 15.00, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Până la ora 15.00, s-au înregistrat 83 de persoane la care s-a acordat primul ajutor, trei persoane fiind transportate la spital, au spus reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Cele mai frecvente solicitări au fost pentru lipotimii.

UPDATE - Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi de PF Daniel, Patriarhul BOR

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, oficiază, duminică, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La finalul acesteia, va fi citit Actul de sfinţire.

La ora 9.00 a început Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, iar la sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. La eveniment participă mii de credincioşi, dar şi oficialităţi.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

În timp ce enoriaşii urmăresc ceremonia de pe esplanada din faţa Catedralei, pe ecrane uriaşe amplasate în afara lăcaşului de cult, cei 2.000 de oficiali sunt în interiorul Catedralei. 

UPDATE Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în Catedrala Naţională; mii de credincioşi sunt prezenţi la slujbă; Viorica Dăncilă participă la eveniment.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională. Mii de credincioşi participă deja la slujbă, fiind aşteptaţi peste 30.000 de pelerini la evenimentele de sfinţire a Catedralei Neamului. Premierul Viorica Dăncilă participă la eveniment.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. 

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni. 

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă. 

De asemenea, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis câteva recomandări pentru participanţi: 

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.