Peste 130 de evenimente culturale sunt programate, în perioada 17-19 februarie, la Timişoara, cu ocazia deschiderii programului Capitală Europeană a Culturii. Vor fi spectacole memorabile, artă curajoasă, idei care deschid lumea, vizitatori din Europa întreagă şi comunităţi deschise, promit organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Timişorenii şi oaspeţii din întreaga lume vor putea participa, în 17 februarie, la evenimentul festiv ”Sărbătorim Deschiderea!” din Piaţa Unirii, marcând diversitatea culturală care caracterizează Programul Cultural naţional ”Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. În acel week-end, vor avea loc expoziţii, concerte, evenimente comunitare şi spectacole, în toate cartierele Timişoarei. 
 
Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de municipalitate, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primăria a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei. 
 
”În câteva zile, dăm startul unui an strategic pentru Timişoara şi pentru România, în care avem şansa istorică să schimbăm percepţii şi să demolăm prejudecăţi. Să folosim povestea europeană a Timişoarei pentru a crea un nou destin european pentru România şi să ne repoziţionăm ca oraş pe harta Europei. Este startul unui an cu peste 1.000 de evenimente excepţionale care începe cu un weekend extraordinar la care îi invit pe toţi timişorenii. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria oraşului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialităţi naţionale şi internaţionale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul”, a declarat primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.
 
 
În 17 februarie, de la ora 17:00, la Palatul Culturii (Sala Mare), va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timişoara 2023. În cadrul galei, oficialităţile vor susţine discursuri, iar evenimentul va fi marcat de concerte susţinute de doi pianişti: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani de pian din România, precum şi compozitorul şi pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzaţie în lumea streaming-ului muzical contemporan. Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piaţa Victoriei şi Piaţa Libertăţii.
 
Tot în 17 februarie, de la ora 19:00, va avea loc evenimentul festiv ”Sărbătorim Deschiderea!” care pune în lumină memoria şi identitatea Timişoarei, alături de artişti locali şi invitaţii lor. Vor fi aduse împreună arta video şi dansul, muzica electronică şi ritmurile tradiţionale, într-o sărbătoare a întregului oraş. Pe scena din Piaţa Unirii vor urca Doctorul Sinteză şi K-Lu, Implant Pentru Refuz, împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron şi ucraineanca Alyona Alyona, Duchamp Pilot & Muaré Experience şi Taraf de Caliu şi oaspeţii lor. Seara va fi încheiată de DJ-ul din Berlin Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat. 
 
În 18 februarie, de la ora 18.00, cântăreţul şi compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică, unul dintre cei mai influenţi artişti ai generaţiei sale, va concerta la Palatul Culturii. În deschiderea concertului va urca pe scenă tânăra cântăreaţă EMAA, originară din Lugoj. 
 
Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneză Vołosi, va susţine un concert de excepţie la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, în 19 februarie, de la ora 18:30. În deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band. 
 
În deschiderea proiectului Capitală Europeană a Culturii vor fi şi o serie de expoziţii. 
 
Expoziţia colectivă ”Chronic desire – Sete cronică” propune, în spaţii multiple din oraş (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timişoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ştefania), noi feluri de a citi şi de a simţi momentul politic şi ecologic critic pe care îl traversăm împreună. 
 
După ce a reprezentat cu succes România la Bienala de la Veneţia (2022), proiectul ”Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului” al artistei şi regizoarei Adina Pintilie este prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega.
 
Proiectul ”Pepiniera. 1306 plante pentru Timişoara”, o intervenţie în spaţiul urban timişorean al MAIO Architects (Spania), propune vizitatorilor să privească Piaţa Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălţimea unei instalaţii metalice temporare, pline de vegetaţie. Instalaţia va fi luminată ambiental, iar în 17 februarie, de la ora 19:30, va fi animată de DJ Bully.
 
Sub titlul Idei care schimbă lumea, filozoful german Peter Sloterdijk şi scriitorul şi regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre ”filmul filosofiei şi filosofia filmului”. Conferinţa are loc în 18 februarie, de la ora 16:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest.
 
Librăria La Două Bufniţe va găzdui în 19 februarie, la ora 11:00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrală, condusă de scriitoarea Adriana Babeţi, acompaniată de importanţi scriitori, critici literari şi traducători.
 
Programul Deschiderii Timişoara 2023 este disponibil aici.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.