Mai multe personalităţi, precum rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, multipla campioană olimpică la scrimă, Ana Maria Brânză, actriţa, regizoarea şi scenarista Lia Bugnar, actorii Rodica Lazăr şi Dorian Boguţă, artista pop Alexandra Stan, fostul model internaţional Ana-Maria Bucura, balerinul ONB Răzvan Cacoveanu, directorul artistic Alice Minoiu şi coregraful Ross Freddie Ray vorbesc despre provocările domeniului în care activează, în raport cu sănătatea emoţională şi mintală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mesajele au fost transmise în cadrul proiectului „Consumed”, care aduce în atenţia publicului o problemă la ordinea zilei, mental health.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ars Gratia Regalia (@arsgratiaregalia)

Implicarea tuturor acestor personalităţi transmite un mesaj puternic către persoanele care se confruntă cu provocări ce ţin de sănătatea emoţională şi mintală: că nu sunt singuri şi că, indiferent de domeniul în care activează, pot apărea momente grele uneori, care însă pot fi depăşite.

Ana Maria Brânză: „Nimeni nu mă mai aştepta cu o medalie”

„La scurt timp după ce mi-am încheiat cariera sportivă, zilele au început să devină din ce în ce mai grele şi mai goale. Îmi era foarte greu să-mi dau seama că, orice aş face de acum înainte, nimeni nu mă mai aştepta cu o medalie. Deşi aveam casă, maşină, eram invitată la evenimente, apăream la TV, aveam un job, eram din ce în ce mai nefericită. E greu să trăieşti tu, cu tine, atunci când nu mai ştii cine eşti, când nimic pare să nu mai aibă sens. Ce am făcut eu atunci? Am mers la terapie, am încercat să găsesc oameni care să mă ajute”, mărturiseşte campioana olimpică Ana Maria Brânză.

Marian Preda: „Ca profesor, este esenţial să nu fii indiferent”

„Profesorul, dacă observă un elev sau un student care se confruntă cu provocări ce ţin de mental health, ar trebui să dirijeze lucrurile spre intervenţii calificate. Să întrebe, să dea un ajutor, să întindă o mână. Ca profesor, este esenţial să nu fii indiferent. Problema, în comunitatea urbană modernă şi postmodernă, este tocmai izolarea şi indiferenţa celorlalţi”, declară Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Lia Bugnar: „Lipsa reperelor este o formă de a fi orfan în societate”

Întrebată dacă presiunea publicului şi a succesului pot influenţa sănătatea emoţională şi mintala a unui regizor, scenarist sau actor, Lia Bugnar a arătat că „varianta care te poate duce la o şubrezire a sănătăţii emoţionale este să NU fii supus judecăţii publicului, adică să munceşti doar în sinea ta, să scrii şi să ţii în sertar”. Ea spune că, de exemplu, sunt foarte mulţi oameni care termină regie de film sau de teatru, dar care nu apucă niciodată să aplice ceea ce au învăţat.

„Privind dintr-o altă perspectivă, şi lipsa reperelor din societatea zilelor noastre te poate duce într-o instabilitatea emoţională. Lipsa reperelor este o formă de a fi orfani ca societate. Fără repere, poţi să pici în tristeţi, pentru că nu te încadrezi în nişte şabloane de succes”, a adăugat Lia Bugnar.

„Pentru un actor tânăr, cea mai mare presiune este aceea de a-şi găsi de muncă. Ca actor, chiar şi atunci când ai roluri, ai mereu parte de incertitudine; acum e bine, dar oare cât va dura acest bine şi cum va fi după? E o presiune pe care o pui tu pe tine şi pe care am văzut-o la foarte mulţi colegi. Cu timpul, şi pe măsură ce capeţi experienţă, înveţi că trebuie să te şi bucuri de moment, să conştientizezi că-l ai”, spune actriţa Rodica Lazăr.

„Cei care devin actori sunt, de regulă, oameni care pleacă dintr-o copilărie care nu a fost chiar cea mai fericită. Aşa cred eu. Devii actor pentru că vrei să fii în centrul atenţiei. Lumea se uită la tine, te judecă, te aplaudă. În momentul în care îţi doreşti acest lucru, înseamnă că ai dus lipsă de atenţie în copilărie şi cauţi această atenţie atunci când creşti mare. Iar cea mai bună meserie pentru această atenţie este actoria”, crede actorul Dorian Boguţă.

Alexandra Stan: „Atunci când simt că nu mai fac faţă, dau un pas înapoi”

„Atunci când simt că nu mai fac faţă, dau un pas înapoi. De cele mai multe ori îmi sun familia, cu care am o relaţie foarte bună, plâng o oră, mai merg la biserică, mai ascult un Podcast care mă motivează. Şi încerc să nu mă mai uit pe Social Media deoarece crează, cred, 50% din problemele pe care le avem în cap”, spune artista pop Alexandra Stan.

„Cariera de model are foarte multe provocări ce ţin de mental health, începând cu nevoia de adaptabilitate la oameni, locuri, culturi. Alte provocări ţin deopotrivă de acceptarea eşecului şi de gestionarea succesului, de a şti cum să rămâi, în orice situaţie, cu picioarele pe pământ. De a-ţi accepta calităţile şi defectele. Important este să ai valori în care să crezi şi să ştii ce vrei”, explică Ana Maria Bucura, fost model internaţional de succes.

Ross Freddie Ray: „Ca artist, îţi petreci cariera fiind criticat de profesori, de public, de presă”

„În balet, provocarea este de a face faţă presiunii de a intra pe scenă. În zilele cu spectacol simt o atmosferă diferită în jurul meu. De regulă, emoţiile încep să apară când sunt la machiaj. Stomacul o ia razna, inima bate tare. Încep prin a lucra cu mine, îmi reglez respiraţia, mă concentrez pe bucuria se a dansa şi de a fi pe scenă”, mărturiseşte Răzvan Cacoveanu, balerin la Opera Naţională Bucureşti.

„Artiştii sunt mult mai predispuşi la depresie pentru că ei trăiesc foarte intens totul. Fără această intensitate, probabil că nici nu ar ajunge în starea aceea de creaţie. Iar această trăire îi împinge uneori într-o zonă mai puţin confortabilă, plină de frământări, de întrebări care, în final, le pot afecta sănătatea emoţională şi mintală. Important e să nu ai doar dorinţa de a-ţi hrăni egoul. Altfel, dacă ai dorinţa de a dărui oamenilor, de a oferi din emoţia ta, atunci scade riscul de a te confrunta cu stări care să te afecteze mintal sau emoţional”, este de părere Alice Minou, director artistic.

„În general, ca artist, îţi petreci cariera fiind criticat de profesori, de public, de presă. Evident că, de la un punct, lucrurile acestea te afectează pentru că munca ta e atât de personală. Îţi pui sufletul în ea şi e foarte dureros atunci când ai parte de reacţii şi recenzii negative”, spune coregraful Ross Freddie Ray.

Imaginea proiectului Consumed este balerina Francesca Velicu

Următoarea etapă a proiectului „Consumed”, organizat de Asociaţia Literati prin brandul cultural Ars Gratia Regalia şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este o discuţie la care participă Ana Maria Brânză, campion olimpic scrimă, Marian Preda, rector Universitatea din Bucureşti, Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Balet, Ross Freddie Ray, coregraf, şi Alina Gherghişan, psiholog sportiv COSR. Evenimentul va avea loc în data de 7 iunie, de la ora 17:00, la Sala Rapsodia (str. Lipscani 53).

Imaginea Proiectului „Consumed” este balerina Francesca Velicu (English Naţional Ballet), care dansează într-un clip emoţionant, în coregrafia lui Ross Freddie Ray şi regia lui Bogdan Daragiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.