Patru scriitori reprezentaţi de agenţia literară a autoarei JK Rowling, cunoscută pentru seria „Harry Potter”, au renunţat la colaborare acuzând compania că refuză să emită o declaraţie publică privind sprijinirea drepturilor persoanelor transgender, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fox Fisher, Drew Davies şi Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir au spus că nu mai pot lucra cu agenţia londoneză Blair Partnership pentru că nu au fost convinşi că „sprijină drepturile noastre în toate modurile”. Un alt autor a părăsit compania, însă acesta a dorit să rămână anonim.

Într-un comunicat, Fisher, Davies şi Jónsdóttir au transmis că, în urmă recentelor declaraţii făcute de Rowling referitor la drepturile persoanelor transgender, au cerut agenţiei „să îşi reafirme angajamentul pentru egalitatea şi drepturile transgender”. După o serie de discuţii private, ei au anunţat: „Am simţit că nu s-au putut implica în nicio acţiune pe care am considerat-o pertinentă şi semnificativă”.

Drept rezultat, scriitorii nu au mai dorit să fie reprezentaţi de agenţie. „Libertatea de exprimare poate fi susţinută doar dacă inegalităţile structurale care împiedică existenţa de oportunităţi egale pentru grupuri slab reprezentate sunt contestate şi schimbate”.

Blair Partnership a spus că este mândră de diversitatea de viziuni reprezentată de autorii săi, dar nu poate face compromisuri privind „libertatea fundamentală” de a permite autorilor să îşi exprime gândurile şi convingerile.

O purtătoare de cuvânt a spus că firma va promova întotdeauna vocile diverse şi crede în libertatea de exprimare pentru toţi, dar nu doreşte „reeducare” angajaţilor pentru a răspunde cererilor unui mic grup de clienţi.

Acţiunea autorilor reprezintă o provocare pentru industria editorială, care a prioritizat libertatea de exprimare dar se confruntă deseori cu răzvrătiri ale angajaţilor şi clienţilor din cauza viziunii autorilor.

La începutul acestei luni a fost raportat că angajaţilor editurii Hachette, care publică romanele lui Rowling, le-a fost spus că nu pot refuza să lucreze la noua ei carte din cauză că au obiecţii privind viziunea sa asupra drepturilor persoanelor transgender.

Blair Partnership - fondată în 2011, cu JK Rowling client-cheie - reprezenta aproximativ 80 de personalităţi înainte de demisii, inclusiv pe pugilistul Tyson Fury, ciclistul Chris Hoy şi fostul politician laburist Tom Watson.

Jónsdóttir, coautor al „Trans Teen Survival Guide”, a spus că cei trei au fost mulţumiţi de companie, pe plan profesional, dar i-a nemulţumit faptul că aceasta a refuzat să vorbească deschis despre sprijinirea drepturilor comunităţii trans. 

Davies, autorul a trei romane, a spus, de asemenea, că nu poate continua cu agenţia. „Sunt homosexual, ştiu ce însemană să fii o minoritate şi ştiu şi ce înseamnă să fii într-o industrie în care trebuie să fii conştient de ceea ce eşti public şi cum ar putea asta afecta vânzările”.

Autorii au cerut o mai mare diversitate a vocilor şi angajaţilor din industria cărţii şi, odată cu demisia, au făcut o donaţie unei organizaţii care sprijină femeile de culoare, asiatice şi din minorităţi etnice care au fost abuzate.

Deşi sprijină dreptul fiecărui client de a-şi exprima convingerile şi crede în libertatea de exprimare, Blair Partnership a spus că „este de datoria noastră, ca agenţie, să sprijinim toţi clienţii în această libertate fundamentală şi nu comentăm asupra viziunilor lor individuale”.

„Suntem dezamăgiţi de decizia ca patru dintre clienţii noştri să plece din agenţie. Aceşti clienţi au decis să plece pentru că nu le-am satisfăcut cererile de a fi reeducaţi din punctul lor de vedere. Le respectăm dreptul de a căuta ceea ce consideră că este calea de urmat corectă”, a mai spus compania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.