Patru artiste, membre ale colectivul InSpirArt din Republica Moldova - Cristina Balan (fostă Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA şi artist vizual), Daciana (artistă de origine română, stabilită în Franţa), Olesea Muntean şi Yuliana Kilchevski - îşi vor prezenta lucrările la Galeria Galateca, într-o expoziţie gândită ca o punte între Bucureşti şi Chişinău. Expoziţia „I Walk the Line. We Walk the Spiral” devine astfel un eveniment despre puterea co-creaţiei, ideea fiind extinsă şi la faptul că ceea ce înseamnă cultura română nu se limitează doar la graniţele ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul expoziţiei „I Walk the Line. We Walk the Spiral” este programat marţi, de la ora 18.00, la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4), bucurându-se, totodată, de prezenţa şi muzica renumitului DJ din Republica Moldova – Sasha Lopez, cunoscut la nivel internaţional.

În cadrul expoziţiei va avea loc şi un silent auction (licitaţie silenţioasă) pentru lucrarea „Madonna”, semnată de Cristina Balan şi Olesea Muntean, toate fondurile colectate din vânzarea acestei lucrări vor fi virate direct organizaţiei britanice de caritate Hospices of Hope Moldova pentru îngrijirea paliativă a persoanelor cu boli terminale şi asistenţa refugiaţilor din Ucraina.

„În lucrarea Madonna, anti-vorticismul Cristinei Balan - ca stil şi formă de investigare a contemporaneităţii - se combină cu transluciditatea vibrantă a culorilor Olesei Muntean, dând naştere unei colaborări care probabil este menită să dureze.  [...] Iluzia optică şi circulară a acestei intense lucrări de artă ne învăluie şi ne forţează mintea să se rotească într-o mişcare perenă şi universală, generând, totodată, o mişcare centripetă care este tot o iluzie: o iluzie a realităţii,  a adevărului, a marii anxietăţi nerezolvate a lumii contemporane”, spune Francesco Capriolli, important consultant în zona artelor vizuale (Veneţia, Italia). 

Punctul de legătură al artiştilor reuniţi în colectivul InSpirArt din Republica Moldova este spirala. Uneori cu semnificaţii simbolice puternice, alteori mai degrabă cu valenţe estetice, în reprezentări abstracte, lucrările semnate de membrii colectivului creează un univers artistic în care spirala este omniprezentă, evocând ideea vieţii şi a evoluţiei în cele mai complexe sensuri: de la imaginea primordială - cea a divinităţii şi a maternităţii, la universuri interioare şi manifestări exterioare, dar şi forme geometrice care se încarcă de semnificaţii printr-o repetiţie evolutivă. Ideea dezvoltării nu se manifestă doar la nivelul reprezentării vizuale, ci şi la nivelul colaborărilor artistice dintre membrii colectivului, acest proces de co-creaţie dând naştere unor lucrări care unesc estetici diferite, într-un tot unitar, mai complex.

„I Walk the Line” este titlul unui celebru cântec scris şi interpretat de Johnny Cash. Dar atunci când energiile creatoare converg, linia poate trece printr-un proces transformator, evoluând sub forma complexă a unei spirale, cu toate semnificaţiile pe care aceasta le conţine. Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 - 29 ianuarie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.