Episoadele severe de paranoia pot fi atenuate cu ajutorul unor dispozitive de realitate virtuală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest studiu, mai mulţi pacienţi care sufereau de mania persecuţiei au fost încurajaţi ”să păşească” într-un tren de metrou şi într-un ascensor, ce au fost create cu ajutorul programelor de grafică computerizată şi al unui dispozitiv de realitate virtuală.

Simulările au permis celor 30 de participanţi la studiu să ”înveţe” faptul că acele situaţii ce implicau socializarea cu alţi oameni, de care ei se temeau, erau în realitate situaţii ”sigure”. 

Au fost create două grupuri. Pacienţilor din primul grup li s-a transmis că pot să îşi folosească mecanismele proprii de apărare, precum evitarea contactului vizual. 

Ceilalţi pacienţi au fost încurajaţi să renunţe parţial la mecanismele lor de apărare şi să încerce să afle pe cont propriu dacă sunt în siguranţă, apropiindu-se de personajele generate pe computer (denumite ”avatar”), stând foarte aproape de acestea sau privindu-le de aproape şi pentru o perioadă îndelungată.

Aceşti pacienţi, care şi-au înfruntat cel mai mult temerile, au prezentat cea mai mare scădere a intensităţii episoadelor de paranoia. Mai mult de jumătate dintre ei nu au mai suferit niciun episod sever de paranoia după încheierea testului.

Şi primul grup - cel în care pacienţii şi-au folosit mecanismele psihice de apărare - a cunoscut o reducere a intensităţii episoadelor de paranoia.

Cercetătorii britanici consideră că între 1% şi 2% din populaţia lumii suferă episoade de paranoia severă la un moment dat în viaţă, care sunt asociate în mod uzual cu unele maladii mintale, precum schizofrenia. 

Persoanele cu această afecţiune sunt extrem de suspicioase, evită contactul cu alţi oameni şi arareori îşi părăsesc locuinţa. 

Studiul a fost coordonat de Daniel Freeman, profesor la Facultatea de Psihiatrie şi Psihologie din cadrul Universităţii Oxford. 

Studiul, publicat în British Journal of Psychiatry, a fost finanţat de Medical Research Council. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.