Mai multe organizaţii nonguvernamentale solicită parlamentarilor, în mod deosebit membrilor Comisiilor de mass-media, să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, atât în ceea ce priveşte instituţia publică pe care o conduce, cât şi în raport cu instituţia în faţa căreia trebuie să răspundă cu privire la perfomanţa în funcţia de conducere pe care şi-a asumat-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În opinia noastră, modelul autocratic de conduită adoptat de Doina Gradea în relaţia cu o instituţie mass-media care este un reper pentru democraţie şi, respectiv, aroganţa cu care Preşedinta-director general tratează relaţia cu principala instituţie a democraţiei - Parlamentul -, justifică pe deplin decizia de demitere", se arată în comunicatul comun al ONG-urilor. 

Semnatarii scrisorii deschise sunt ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, Miliţia Spirituală, Freedom House, România, Asociaţia Kompatibil, Asociaţia Pro Democraţia, AZIR, secţia româneasca a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor, Asociaţia VIDEOVEST - Timişoara, Societatea Jurnaliştilor Galaţi, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Frontline Club Bucharest, Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe şi Observatorul Român de Sănătate.

Un raport al Comisiei de etică şi arbitraj din TVR (Comisia) a criticat-o pe Doina Gradea, semnalând o serie de fapte considerate a fi incompatibile cu funcţia pe care o ocupă, adică cea de directoare şi preşedintă a Consiliului de Administraţie al SRTV. Ulterior publicării raportului, Gradea a adăugat faptelor menţionate o serie de noi acte abuzive care au vizat cenzurarea activităţii Comisiei şi intimidarea angajaţilor care au diseminat raportul acesteia.

Faţă de această situaţie în care televiziunea publică - aflată deja într-o situaţie vulnerabilă atât economic cât şi sub aspectul independenţei editoriale - este supusă unui regim de conducere cu accente autoritare, mai multe organizaţii neguvernamentale şi personalităţi ale vieţii publice şi universitare au solicitat Comisiilor parlamentare pentru mass-media să declanşeze de urgenţă o anchetă şi, dacă vor fi apreciat că sesizările conţinute în raportul Comisiei de etică şi arbitraj cât şi cele ulterioare publicării raportului sunt temeinice, să o demită din funcţia deţinută la conducerea TVR pe Doina Gradea.

Membrii Comisiei pentru mass-media din Camera Deputaţilor au dat curs solicitării organizaţiilor semnatare ale apelului şi au invitat-o la audieri pe Doina Gradea. La o lună faţă de momentul sesizării Comisiei, Doina Gradea nu a ajuns încă în faţa parlamentarilor. Succesivele eschivări la care a făcut apel pentru a nu da curs invitaţiei nu sunt decât o confirmare a aroganţei cu care răspunde principiului responsabilităţii faţă de public. Deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru mass-media a Camerei deputaţilor a comunicat presei că Gradea, în loc să vină la audierea programată pentru data de 21 noiembrie, a transmis parlamentarilor o invitaţie la “o inaugurare”.

ActiveWatch a transmis European Broadcasting Union o informare cu privire la conduita abuzivă a Doinei Gradea. Noel Curran, directorul general al organizaţiei europene, a transmis că evoluţia evenimentelor legate de TVR va fi urmărită cu atenţie şi îşi exprimă încrederea că părţile interesate şi autorităţile vor analiza cu atenţie situaţia şi vor lua deciziile potrivite. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.