La începutul lui octombrie, Bucureştiul a găzduit cea de-a doua ediţie a festivalului european de cultură şi dezvoltare urbană durabilă, UrbanFest. S-a vorbit despre urbanism făcut cu inteligenţă şi consultare publică, despre reciclare şi colectare separată, şi s-au folosit termeni cu care încă nu suntem obişnuiţi: minerit urban, economie colaborativă, upcycling şi downcycling, pentru a numi doar câţiva dintre ei. Toate aceste noţiuni au în spate o filosofie de viaţă nouă, pe care Uniunea Europeană ne-o propune pentru a atinge un model economic sustenabil, care să fie uşor de aplicat, să ajute la conservarea resurselor şi la protecţia mediului, neîmpiedicând însă dezvoltarea economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pare complicat? Nu e! Nu e foarte diferit de modul tradiţional, sătesc, de a folosi cu chibzuială resursele. Iar în secolul XXI ne ajută mult şi tehnologia, care oferă modalităţi noi de a prelungi viaţa produselor sau de a refolosi materiile prime şi energia. Tot tehnologia ne pune la dispoziţie reţelele sociale, facilitându-ne astfel utilizarea de servicii sau bunuri în comun, mult mai economic.

Peste 7000 de participanţi la festivalul european au trecut între 1 şi 3 octombrie prin Agora consumului responsabil, o metaforă a conceptului de economie circulară, amplasată într-o circumferinţă în Piaţa George Enescu din Bucureşti. Aici, 17 organizaţii au primit vizitatorii cu demonstraţii şi ateliere pe teme precum: reciclare creativă, slow fashion, utilizări neaşteptate pentru materiale tradiţionale, construcţie din materiale naturale şi reciclate, grădini urbane, realizare de compost sau colectare separată. Vedeta agorei a fost casa sustenabilă construită sub ochii vizitatorilor, cu ajutorul lor, din materiale naturale şi reciclabile. De exemplu, unul dintre pereţi a fost făcut din cărămizi realizate din puzderie de cânepă, şi altul din lut cu resturi vegetale, cu termoizolaţie din paie. Zilele extrem de călduroase ale începutului de octombrie au pus în valoare capacitatea materialelor tradiţionale de a păstra răcoarea (în căsuţa ridicată în centrul Agorei, în plin soare, temperatura era cu cca 10 grade mai redusă decât în toate celelalte standuri).

Au fost organizate dezbateri pe aspecte foarte concrete ale economiei circulare, precum: modele de afaceri şi meserii inovatoare, dezvoltarea unor proiecte transfrontaliere, utilizarea materialelor naturale în diverse industrii, provocările şi soluţiile în ceea ce priveşte reciclarea în mediul urban. La dezbaterile găzduite de Spaţiul M60 au participat atât oameni de specialitate şi din administraţia publică, cât şi public general. În urma acestora, comunitatea s-a consolidat, iar participanţii au luat decizia de a forma un grup de lucru pentru economia circulară, sub coordonarea Primăriei Municipiului Bucureşti. Prima întâlnire a acestuia este programată pentru vineri, 7 octombrie 2016.

În linie cu una dintre temele festivalului UrbanFest, cea a recuperării creative, URMA a încântat duminică seara publicul cu o reinterpretare a repertoriului trupei într-o variantă clasică, cu instrumente cu coarde. Concertul a avut loc pe scena instalată la 4 metri întălţime în interiorul structurii agorei, şi a urmat proiecţiei filmului Trashed, un documentar din 2012, multipremiat, realizat de Candida Brady, cu participarea actorului Jeremy Irons. Pelicula documentează o investigaţie făcută cu meticulozitate şi curaj pe tema impactului devastator al deşeurilor în diferite locuri din lume.

Luni şi marţi au avut loc conferinţa Oraşul meu în Europa noastră şi workshop-ul Reţelei europene de dezvoltare urbană, pe tema Agendei urbane pentru UE, cu participarea Comisarului european pentru politică regională şi urbană, Corina Creţu, a Viceprim-ministrului, Vasile Dîncu, Primarului General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, şi a primarilor din Sofia (Bulgaria), Bordeaux (Franţa) şi Mannheim (Germania). Participanţii au dezbătut provocările prezentului în dezvoltarea urbană durabilă şi au discutat despre rolul fondurilor UE în depăşirea acestora, iar primarii au împărtăşit experienţele lor în ceea ce priveşte gestionarea problemelor urbane. La workshop a fost analizat cadrul european de sprijin pentru dezvoltarea urbană durabilă, precum şi strategiile de dezvoltare urbană sustenabilă, aspecte privind mobilitatea, regenerarea şi revitalizarea urbană.

Organizaţiile participante au avut ocazia să constate că deşi activează în domenii foarte diferite, economia circulară le apropie şi le conferă un bun prilej de a consolida o comunitate care favorizează simultan protecţia mediului, o viaţă confortabilă şi creşterea economică.
Ediţia din 2016 a festivalului UrbanFest a fost organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, DG Regio şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu sprijinul PROEDUS – Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret şi al spaţiului M60.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.