Documentarul „P.C.R. - Secerătorul ciocan al minciunii”, realizat de Răzvan Butaru şi Cornel Mihalache, va fi difuzat sâmbătă de TVR 1 pentru a marca 100 de ani de la înfiinţarea partidului comunist în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„P.C.R. - Secerătorul ciocan al minciunii”, producţie în două părţi, va fi difuzat de la ora 21:00.

„În acest timp «care nu mai are răbdare» şi în care cad statui, se răstoarnă valori, ard catedrale de o mie de ani, un serial documentar despre cei 100 de ani ai Partidului Comunist Român devine o necesitate absolută. Cei 70 de ani şi trei decenii în care el a existat, dintre care 45 a condus efectiv şi singur statul român, nu-l pot face uitat, aşa cum Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu nu pot fi şterşi din istorie, orice am face. Ultimul a condus România, vorba domnului istoric Adrian Cioroianu, vreme de 24 de ani - adică, aproape cât au domnit Mihai Viteazul, Cuza şi Regele Ferdinand la un loc. Dacă marxismul a fost cea mai importantă fantasmă filosofică a modernităţii, comunismul, descendentul acestuia, a fost cea mai însemnată rătăcire a secolului trecut”, spune producătorul Răzvan Butaru.

Înfiinţat pe 8 mai 1921, Partidul Comunist Român şi-a început ascensiunea după 23 august 1944, cunoscând perioada de glorie între anii 1947-1989, când a fost, practic, singurul partid politic oficial care a activat pe scena politică din ţara noastră.

Ca aproape toate partidele din România, şi acesta a avut mai multe denumiri de-a lungul anilor: Partidul Comunist (Socialist) din România, Partidul Comunist din România - Secţie a Internaţionalei a III-a, Partidul Comunist (SRIC - Secţia Română a Internaţionalei Comuniste), Partidul Comunist din România, Partidul Muncitoresc Român, Partidul Comunist Român.

„Trebuie să oferim telespectatorului posibilitatea de a înţelege cu adevărat cum a fost posibil ca o sectă politică minusculă (1.000 de membri de partid) să se transforme într-o organizaţie de masă şi, în timpul perioadei Ceauşescu, într-un instrument docil al experimentului grotesc al comunismului dinastic”, mai explică Răzvan Butaru.

Cornel Mihalache ompletează: „Trebuie să înţelegem ce a fost, pentru că rămăşiţele comunismului sunt ca materialul acela din care e făcut eroul negativ din filmele «Terminator» sau ca picăturile de ploaie: se strâng una în alta, se contopesc şi devin la loc ce au fost - «sau mai mult decât atât»”.

Împlinirea a 100 de ani de partid comunist român impune un proiect major de televiziune, astfel că producţia de sâmbătă seară este recomandată spre vizionare atât celor care au trăit perioada comunistă, cât şi generaţiei de tineri, care nu au cunoscut restricţiile şi teroarea de care au avut parte părinţii lor, transmite TVR.

Documentarul va fi difuzat simultan şi de TVRi şi TVR Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.