Ovidiu Ţentea, specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, este noul manager interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României, după demiterea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu în urma furtului pieselor de patrimoniu de la Assen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dr. Ovidiu Ţentea, 51 de ani, cercetător ştiinţific gradul II în cadrul Secţiei Arheologie, este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, cu o experienţă profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie şi management al patrimoniului cultural.

A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1997), unde şi-a obţinut licenţa, studiile aprofundate şi doctoratul în Istorie Antică şi Arheologie (2008). Ulterior, a urmat studii postdoctorale la Academia Română (2011-2013).
În cariera profesională, a ocupat următoarele posturi: Cercetător ştiinţific grad II la Muzeul Naţional de Istorie a României (din 2003), cercetător ştiinţific asociat la Centrul de Studii Romane, Universitatea Babeş-Bolyai (din 2007), cadru didactic asociat la Universitatea Babeş-Bolyai (din 2023). Anterior, a fost muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. 

Expertiza şi competenţele relevante sunt: arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România, expert în bunuri de patrimoniu mobil – Ministerul Culturii, coordonator şi responsabil ştiinţific al unor proiecte arheologice majore. 

Are o experienţă vastă în cercetarea arheologică preventivă şi sistematică şi s-a implicat în elaborarea de documente legislative şi reglementări privind patrimoniul cultural. 

A fost membru şi fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale Limes, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie şi membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. 

Este autor şi co-autor a 5 volume ştiinţifice, editor şi co-editor a 10 volume ştiinţifice, autor a 100 de articole ştiinţifice şi peste 200 de conferinţe naţionale şi internaţionale. Ovidiu Ţentea s-a implicat în proiecte importante de cercetare la nivel naţional şi internaţional.

În plus, a fost curator al expoziţiei "Sarmizegetusa - Primul oraş al Daciei romane", contribuţii la organizarea expoziţiilor "România - Civilizaţii Suprapuse" şi "Dacia Augusti Provincia".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.