Osemintele avocatului Ilie Lazăr, cel mai tânăr semnatar al Actului Unirii de la 1918, vor fi reînhumate, miercuri, de la ora 12.00, la cimitirul Bellu Catolic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilie Lazăr este cavaler al Ordinului Ferdinand I, înfiinţat de Regentă în 1929, acordat tuturor celor care au contribuit semnificativ, în orice fel, inclusiv prin fapte de arme, la Unirea românilor. Ultima decernare a avut loc în anul 1937.

Potrivit art.20 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii pentru instituirea Ordinului Ferdinand I şi a Medaliei Ferdinand I, promulgate prin Înaltul Decret Regal nr.1537/17 mai 1929 publicat în Monitorul Oficial nr. 107 din 18 Mai 1929, regulament aprobat prin Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 2533/30 iunie 1930, rangul de Ofiţer al Ordinului Ferdindand I este egal cu rangul de ofiţer Steaua României şi superior celui de ofiţer Coroana României.

Deputat al Partidului Naţional Ţărănist, Ilie Lazăr este românul care a pus steagul tricolor pe acoperişul primăriei din Cernăuţi, democrat convins, antilegionar şi anticomunist. Devotat lui Iuliu Maniu, el a fost închis timp de 12 ani la Galaţi, Sighet şi Râmnicul Sărat, cărora le-au fost adăugaţi 3 ani de domiciliu obligatoriu în Bărăgan.

„De la Alba Iulia am avut fericirea să însoţesc, făcând parte din gardă, delegaţia care a prezentat la Bucureşti Actul Unirii”, povestea el, în 1964, într-o scrisoare trimisă lui Şerban Flondor.

Născut pe 12 decembrie 1895, într-o familie nobilă din Maramureş, Ilie Lazăr a murit la Cluj-Napoca, pe 6 noiembrie 1976.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.