Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) a făcut vineri mai multe precizări referitoare la măsurile adoptate în ultimele zile de Guvern cu privire la condiţiile de organizare a evenimentelor culturale în aer liber.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este reclamat faptul că nu există niciun protocol oficial propus pentru verificarea dovezilor medicale prezentate de participanţii la evenimente şi că asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană este o măsură mult mai drastică decât regulamentul pentru evenimentele desfăşurate în interior.

Pe 20 mai, a fost publicat Ordinul pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul Ministrului Culturii şi al Ministrului Sănătăţii nr. 3245/1805/2020 (octombrie) privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii.

Asemeni unor prevederi din Hotărârea CNSU nr. 29/15.05.2021, şi unele dintre aceste completări creează confuzie, spune AROC.

Exemplele oferite fac referire la Art. I, pct. 3, litera d¹) nou introdusă - "organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de fiecare participant" întrucât nu există niciun protocol oficial propus pentru verificarea acestor dovezi, şi pct. 5, litera d) care precizează că "în cazul în care locaţia dispune de gradene, organizatorul va marca pe acestea locurile disponibile, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană" măsură care este mult mai drastică decât regulamentul evenimentelor în spaţiul indoor, în condiţiile în care este un fapt dovedit că evenimentele outdoor sunt mai sigure.

Înainte de modificările apărute în Monitorul Oficial, AROC a trimis pe 18 mai un memoriu adresat CNSU şi prim-ministrului Florin Cîţu cu privire la măsurile propuse în Hotărârea 29/15.05.2021, privind regulamentul de evenimente culturale din vară, şi a asigurat autorităţile în continuare de disponibilitatea membrilor săi în a contribui, în caz că vor fi solicitaţi, la realizarea unui cât mai bun şi mai sigur regulament de funcţionare a evenimentelor.

Memoriul conţine argumente cu privire la formularea ambiguă a unor măsuri precum şi propuneri argumentate care ar face regulamentul mai bun, la fel de sigur, mult mai uşor de implementat pentru organizatori şi ar marca o redeschidere reală a sectorului cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.