Organizaţiile de media ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media îi cer preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea prin care se elimină taxa Radio-TV şi să iniţieze o dezbatere publică naţională cu privire la serviciile publice de media, care, prin finanţarea direct de la bugetul de stat, vor fi ”politizate complet”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Organizaţiile semnatare condamnă votul dat azi de Camera Deputaţilor prin care se elimină taxa Radio-TV şi consideră că această măsură alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de vectorul politic. Considerăm că finanţarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, şi aşa puternic controlate prin modul de numire şi - mai ales - de demitere a consiliilor de administraţie”, au transmis organizaţiile într-o scrisoare deschisă.

Semnatarii au menţionat că propunerea de eliminare a taxei Radio-TV a fost înaintată fără prezentarea de soluţii alternative, identificarea de resurse bugetare şi analize de impact asupra bugetului de stat, dovedind ”amatorism politic” şi ”populism rudimentar”.

”Reamintim că legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV este lege organică şi că modificările aduse ei trebuie să răspundă unor cerinţe procedurale prevăzute de Constituţie şi de regulamentele Camerelor”, au precizat ei.

Organizaţiile au menţionat că iniţiatorul propunerii, Liviu Dragnea, a menţionat în discursul adresat Camerei Deputaţilor că viitoarele guverne vor aloca prin legea bugetului câte 480.000.000 de lei pentru radioul public, respectiv 620.000.000 de lei pentru televiziunea publică.

”Fără să precizeze pe ce se bazează, domnul Dragnea stabileşte astfel de la sine putere bugetele viitoare ale celor două instituţii. Deşi afirmă că aceste bugete sunt mai mari decât cele actuale ale SRR şi TVR, nu există nicio garanţie că sumele menţionate vor fi asumate de viitorul executiv şi că vor fi votate de viitorul Parlament”, mai arată scrisoarea.

Organizaţiile au precizat că, aşa cum au arătat şi în comunicatul transmis în 12 octombrie, sistemul de finanţare a mediilor publice reprezintă peste tot în Europa un subiect de îndelungă dezbatere publică.

”Considerăm legitim orice demers în această direcţie, mai ales având în vedere dificultăţile financiare grave care afectează TVR, dar susţinem necesitatea unei dezbateri publice autentice, prin care să se analizeze diversele opţiuni de finanţare şi care să aducă la masă toţi stakeholderii. În acest sens, salutăm declaraţiile domnului Dragnea privind necesitatea modificării legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune şi a unui control serios exercitat de Parlament asupra modului în care cele două instituţii îşi îndeplinesc misiunea”, au mai transmis organizaţiile.

”În calitatea noastră de organizaţii care de peste 15 ani au cerut modificarea legii de funcţionare nr.41/1994, ne exprimăm disponibilitatea de a ne pune la dispoziţie competenţele în speranţa că domnul Dragnea îşi va respecta intenţiile anunţate azi. Suntem convinşi că un demers onest de modificare a legii va include şi o discuţie despre mecanismele de finanţare ale mediilor publice, discuţie pe care iniţiatorii legii votate astăzi au ocolit-o, probabil din raţiuni electorale. Organizaţiile semnatare solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege şi să îşi folosească prerogativele pentru a iniţia o dezbatere publică naţională cu privire la serviciile publice de media”, au adăugat ei.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind i-a cerut, de asemenea, preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea privind eliminarea a 102 taxe, între care se află şi taxa Radio-TV, care a fost adoptată, marţi, de Parlamentul României, vot pe care îl consideră acordat pentru ”reîntoarcerea Radioului şi Televiziunii publice la cenzura comunistă”.

Televiziunea Română a transmis, marţi, că devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, întrucât posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial.

Ovidiu Miculescu, Preşedintele Director General (PDG) al Serviciului Român de Radiodifuziune (SRR), a spus că eliminarea taxei Radio-TV împiedică Radio România să îşi îndeplinească misiunea publică.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV, reintrodusă de plen la cererea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninţă că vor depune o sesizare la CCR.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, "în ansamblu", este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV, şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state precum SUA şi Japonia.

Prin vot, deputaţii au votat practic renunţarea la articolul privind eliminarea taxei Radio-TV. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma iniţială a legii, aşa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei Radio-TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.